De publicatie van besluiten van de Fed - het Amerikaanse stelsel van centrale banken - vormde voor dat laatste volgens ABN Amro de directe aanleiding.

Na een tweedaagse bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) werd besloten tot de zogenoemde "Operatie Twist", waarbij de centrale bank tot medio 2012 voor USD 400 miljard langlopende obligaties opkoopt en korter lopende obligaties verkoopt.

Het doel is de lange termijn rente - die overigens al onder de 2% ligt - verder omlaag te drukken en zo de bedrijvigheid en de werkgelegenheid te stimuleren.

Met deze actie werd op de financiële markten al rekening gehouden, maar de schrik sloeg de markten om het hart bij het lezen van de begeleidende teksten, die wezen op een grotere somberheid bij de centrale bankiers over de economische vooruitzichten dan tot voor kort het geval was.

De publicatie van besluiten van de Fed - het Amerikaanse stelsel van centrale banken - vormde voor dat laatste volgens ABN Amro de directe aanleiding. Na een tweedaagse bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) werd besloten tot de zogenoemde "Operatie Twist", waarbij de centrale bank tot medio 2012 voor USD 400 miljard langlopende obligaties opkoopt en korter lopende obligaties verkoopt. Het doel is de lange termijn rente - die overigens al onder de 2% ligt - verder omlaag te drukken en zo de bedrijvigheid en de werkgelegenheid te stimuleren. Met deze actie werd op de financiële markten al rekening gehouden, maar de schrik sloeg de markten om het hart bij het lezen van de begeleidende teksten, die wezen op een grotere somberheid bij de centrale bankiers over de economische vooruitzichten dan tot voor kort het geval was.