Dit jaar zal volgens de OPEC de vraag met zo'n 900.000 vaten per dag stijgen, waarvan China alleen al goed is voor 400.000 vaten per dag.

De olieconsumptie in de ontwikkelde markten is de laatste jaren volgens Theodoor Gilissen Bankiers dalende door de crisis en door hogere energie-efficiëntie.

De consumptie van olie in de opkomende markten is van 42,5 mln vaten per dag in 2011 gegroeid naar 43,8 mln en zal volgens de IEA (International Energy Agency) in 2014 46,4 mln bedragen. Duidelijk is dat hier de groei voorlopig zal blijven.

Vorige maand heeft de OPEC de productie nog met 21.000 vaten per dag teruggeschroefd. Maar de OPEC produceert volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu nog steeds boven haar gezamenlijke doel van 30 mln vaten per dag.

De niet-OPEC landen zullen dit jaar naar verwachting het aanbod juist vergroten met 900.000 vaten per dag, vooral afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en Brazilië.

De productie van de OPEC zal volgende de IEA de komende jaren slechts licht stijgen. De groei van de productie zal juist bij de niet-OPEC landen vandaan komen.

Door tekenen van herstel van de wereldeconomie en het koude weer aan het begin van het jaar is de prijs van Brent Crude olie dit jaar volgens Theodoor Gilissen Bankiers met bijna 7% gestegen.

Brent Crude olie reageerde positief op de OPEC's verhoging van de verwachting naar de vraag van olie en noteert nu alweer ruim USD 118 voor een vat.

Dit jaar zal volgens de OPEC de vraag met zo'n 900.000 vaten per dag stijgen, waarvan China alleen al goed is voor 400.000 vaten per dag. De olieconsumptie in de ontwikkelde markten is de laatste jaren volgens Theodoor Gilissen Bankiers dalende door de crisis en door hogere energie-efficiëntie. De consumptie van olie in de opkomende markten is van 42,5 mln vaten per dag in 2011 gegroeid naar 43,8 mln en zal volgens de IEA (International Energy Agency) in 2014 46,4 mln bedragen. Duidelijk is dat hier de groei voorlopig zal blijven. Vorige maand heeft de OPEC de productie nog met 21.000 vaten per dag teruggeschroefd. Maar de OPEC produceert volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu nog steeds boven haar gezamenlijke doel van 30 mln vaten per dag. De niet-OPEC landen zullen dit jaar naar verwachting het aanbod juist vergroten met 900.000 vaten per dag, vooral afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. De productie van de OPEC zal volgende de IEA de komende jaren slechts licht stijgen. De groei van de productie zal juist bij de niet-OPEC landen vandaan komen. Door tekenen van herstel van de wereldeconomie en het koude weer aan het begin van het jaar is de prijs van Brent Crude olie dit jaar volgens Theodoor Gilissen Bankiers met bijna 7% gestegen. Brent Crude olie reageerde positief op de OPEC's verhoging van de verwachting naar de vraag van olie en noteert nu alweer ruim USD 118 voor een vat.