Dat meer mensen intekenden op de staatsbon me een termijn van 10 jaar, heeft ongetwijfeld te maken met de hogere rente. De rente bedroeg bruto 0,90 procent, het hoogste pail sinds eind 2015.

De vorige uitgifte, die dateert van december 2017, had een coupon van 0,5 procent. De opbrengst bedroeg toen maar 2,7 miljoen euro, het laagste cijfer ooit.

Dat de rente een pak hoger lag, is te danken aan de forse stijging van de Belgische langetermijnrente de voorbije weken. Begin februari ging de langetermijnrente voor het eerst in een jaar boven de 1 procent, sindsdien schommelt die rond dat percentage.

De langetermijnrente blijft niettemin laag. In de precrisisjaren noteerde de tienjaarsrente rond de 4 procent.

Ook de opbrengst blijft ondanks de verdubbeling bescheiden. Tot halfweg 2012 bracht elke staatsbonuitgifte steevast tientallen miljoenen euro's op. In december 2011 ging het zelfs om 5,7 miljard euro, met de fameuze Leterme-staatsbon.

Dat meer mensen intekenden op de staatsbon me een termijn van 10 jaar, heeft ongetwijfeld te maken met de hogere rente. De rente bedroeg bruto 0,90 procent, het hoogste pail sinds eind 2015. De vorige uitgifte, die dateert van december 2017, had een coupon van 0,5 procent. De opbrengst bedroeg toen maar 2,7 miljoen euro, het laagste cijfer ooit. Dat de rente een pak hoger lag, is te danken aan de forse stijging van de Belgische langetermijnrente de voorbije weken. Begin februari ging de langetermijnrente voor het eerst in een jaar boven de 1 procent, sindsdien schommelt die rond dat percentage. De langetermijnrente blijft niettemin laag. In de precrisisjaren noteerde de tienjaarsrente rond de 4 procent. Ook de opbrengst blijft ondanks de verdubbeling bescheiden. Tot halfweg 2012 bracht elke staatsbonuitgifte steevast tientallen miljoenen euro's op. In december 2011 ging het zelfs om 5,7 miljard euro, met de fameuze Leterme-staatsbon.