Oostenrijk heeft door zijn geschiedenis en door zijn geografische ligging een veel nauwere band met Oost-Europa dan veel andere West-Europese landen. Nadat de Berlijnse Muur viel, was de trek oostwaarts van veel Oostenrijkse bedrijven dan ook de normaalste zaak. Veel bedrijven uit het land wilden hun groei een duw in de rug geven en kochten belangen in ontelbare ondernemingen uit de regio. Oostenrijk zag zich als bruggenbouwer tussen de twee Europese regio's. Het land genoot de voorbije jaren van deze beweging en Oostenrijkse bedrijven werden geprezen voor hun inzicht.

Ook de banksector was gretig en zeer actief. De grote drie instellingen, Erste Bank, Raiffeisen International en Unicredit-dochter, Bank Austria wilden buiten de kleine markt treden en zagen ongebreidelde opportuniteiten. Ze kochten in de regio ontelbare banken op en financierden de economische boom. Niemand zag het gevaar in dat zowat alles in Oost-Europa werd gekocht op krediet en veel leningen in vreemde valuta werden aangegaan. Vandaag hebben de Oostenrijkse banken voor 230 miljard EUR leningen uitstaan in Oost-Europa, goed voor 75% van het BNP van het land. Geen enkel land heeft zo'n bloostelling naar de regio toe. Zowat alle grote Oostenrijkse bedrijven hebben trouwens tentakels in het oosten en voelen nu de moeilijkheden. Telekom Austria richtte telecomnetwerken op in de hele regio. Het olie- en gasconcen OMV heeft er overal filialen en de Weense beurs heeft satellieten in de verschillende hoofdsteden. Austrian Airlines ten slotte beroept er zich op dat het de meeste verbindingen met Oost-Europa heeft van alle luchtvaartmaatschappijen.

Ineenstorting
Nu de Oost-Europese economieën imploderen, wordt Oostenrijk en vooral zijn overijverige banksector meegezogen. De cijfers liegen er niet om. De RTS-index van de beurs van Wenen viel sinds 17 februari, toen de crisis in Oost-Europa overal op de radarschermen verscheen, een kleine 15%. De drie banken moesten gemiddeld 25% afgeven. De rente op 10-jarig staatspapier van het Alpenland steeg tot 4,16% tegenover 3,8% bij het begin van het jaar. Oostenrijk heeft nu gelijkaardig Spaans papier ingehaald. Het meest opvallende is echter de fenomenale koersstijging van CDS-papier. Dit laatste kan worden gekocht om zich te verzekeren tegen wanbetaling van de Oostenrijkse staat. Sinds die bewuste 17de steeg de verzekeringspremie van 150 tot 250 basispunten. Jaarlijks geeft de verzekeringsnemer 2,5% op om zich van een terugbetaling te verzekeren.

Oostenrijk weet wel waarom het oproept voor de lancering van Europese steunplan voor de Oost-Europese regio. Duitsland zou zijn schouders ook onder zo'n plan willen zetten en met financiële steun over de brug komen. Oostenrijk kan enkel hopen dat ook andere Europese landen het nut inzien van de operatie. De Oost-Europese landen zelf moeten ondergaan omdat ze geen diepe zakken hebben. Ze kunnen net als Hongarije, Oekraïne en Letland enkel bij het IMF aankloppen.

Francis Muyshondt

Oostenrijk heeft door zijn geschiedenis en door zijn geografische ligging een veel nauwere band met Oost-Europa dan veel andere West-Europese landen. Nadat de Berlijnse Muur viel, was de trek oostwaarts van veel Oostenrijkse bedrijven dan ook de normaalste zaak. Veel bedrijven uit het land wilden hun groei een duw in de rug geven en kochten belangen in ontelbare ondernemingen uit de regio. Oostenrijk zag zich als bruggenbouwer tussen de twee Europese regio's. Het land genoot de voorbije jaren van deze beweging en Oostenrijkse bedrijven werden geprezen voor hun inzicht. Ook de banksector was gretig en zeer actief. De grote drie instellingen, Erste Bank, Raiffeisen International en Unicredit-dochter, Bank Austria wilden buiten de kleine markt treden en zagen ongebreidelde opportuniteiten. Ze kochten in de regio ontelbare banken op en financierden de economische boom. Niemand zag het gevaar in dat zowat alles in Oost-Europa werd gekocht op krediet en veel leningen in vreemde valuta werden aangegaan. Vandaag hebben de Oostenrijkse banken voor 230 miljard EUR leningen uitstaan in Oost-Europa, goed voor 75% van het BNP van het land. Geen enkel land heeft zo'n bloostelling naar de regio toe. Zowat alle grote Oostenrijkse bedrijven hebben trouwens tentakels in het oosten en voelen nu de moeilijkheden. Telekom Austria richtte telecomnetwerken op in de hele regio. Het olie- en gasconcen OMV heeft er overal filialen en de Weense beurs heeft satellieten in de verschillende hoofdsteden. Austrian Airlines ten slotte beroept er zich op dat het de meeste verbindingen met Oost-Europa heeft van alle luchtvaartmaatschappijen. Ineenstorting Nu de Oost-Europese economieën imploderen, wordt Oostenrijk en vooral zijn overijverige banksector meegezogen. De cijfers liegen er niet om. De RTS-index van de beurs van Wenen viel sinds 17 februari, toen de crisis in Oost-Europa overal op de radarschermen verscheen, een kleine 15%. De drie banken moesten gemiddeld 25% afgeven. De rente op 10-jarig staatspapier van het Alpenland steeg tot 4,16% tegenover 3,8% bij het begin van het jaar. Oostenrijk heeft nu gelijkaardig Spaans papier ingehaald. Het meest opvallende is echter de fenomenale koersstijging van CDS-papier. Dit laatste kan worden gekocht om zich te verzekeren tegen wanbetaling van de Oostenrijkse staat. Sinds die bewuste 17de steeg de verzekeringspremie van 150 tot 250 basispunten. Jaarlijks geeft de verzekeringsnemer 2,5% op om zich van een terugbetaling te verzekeren. Oostenrijk weet wel waarom het oproept voor de lancering van Europese steunplan voor de Oost-Europese regio. Duitsland zou zijn schouders ook onder zo'n plan willen zetten en met financiële steun over de brug komen. Oostenrijk kan enkel hopen dat ook andere Europese landen het nut inzien van de operatie. De Oost-Europese landen zelf moeten ondergaan omdat ze geen diepe zakken hebben. Ze kunnen net als Hongarije, Oekraïne en Letland enkel bij het IMF aankloppen.Francis Muyshondt