Hiermee wordt gedoeld op valuta's van landen wiens inkomsten vooral door grondstoffen gegenereerd worden. Australië is er daar een van, maar ook Zuid-Afrika.

De koers van de rand is in mei versus de euro gedaald van 11,80 naar 13,05. Eerst konden er dus maar 11,80 randen worden gekocht, nu krijgt men voor diezelfde euro dus meer dan 13 rand.

Een daling van de munt van derhalve van meer dan 10%.

De daling van de munt komt enerzijds door de daling van de inkomsten uit grondstoffen.

Vooral die van het goud is negatief voor Zuid-Afrika. Maar voor dit land komt er nog een specifieke reden bij. Terwijl de groei van de economie op het Afrikaanse continent toeneemt is dat niet het geval voor de grootste economie op dit continent. Afgelopen week bleek dat de groei slechts 0,9% is op jaarbasis.

De verwachting is dat de economie dit jaar met 2,8% groeit. Dat lijkt in Europese ogen hoog maar voor een groeiende bevolking als die in Zuid-Afrika is minimaal 5% nodig en dat lijkt ver weg te liggen.

Niet voor niets staat volgens een rapport van de Afrikaanse ontwikkelingbank het land op de 48e plaats van de 52 Afrikaanse landen wat betreft de economische vooruitzichten.

En op korte termijn zal dat ook niet snel verbeteren. De reden voor de slechte groei zijn vooral de stakingen. Hierdoor daalt de export van het land.

Tegelijkertijd worden de consumenten somberder. Het consumentenvertrouwen ligt op het laagste niveau in de afgelopen negen jaar.

Diverse winkelketens, waaronder Massmart (onderdeel van WalMart) zijn al met winstwaarschuwingen gekomen als gevolg van tegenvallende omzetten.

Hiermee wordt gedoeld op valuta's van landen wiens inkomsten vooral door grondstoffen gegenereerd worden. Australië is er daar een van, maar ook Zuid-Afrika. De koers van de rand is in mei versus de euro gedaald van 11,80 naar 13,05. Eerst konden er dus maar 11,80 randen worden gekocht, nu krijgt men voor diezelfde euro dus meer dan 13 rand. Een daling van de munt van derhalve van meer dan 10%. De daling van de munt komt enerzijds door de daling van de inkomsten uit grondstoffen. Vooral die van het goud is negatief voor Zuid-Afrika. Maar voor dit land komt er nog een specifieke reden bij. Terwijl de groei van de economie op het Afrikaanse continent toeneemt is dat niet het geval voor de grootste economie op dit continent. Afgelopen week bleek dat de groei slechts 0,9% is op jaarbasis. De verwachting is dat de economie dit jaar met 2,8% groeit. Dat lijkt in Europese ogen hoog maar voor een groeiende bevolking als die in Zuid-Afrika is minimaal 5% nodig en dat lijkt ver weg te liggen. Niet voor niets staat volgens een rapport van de Afrikaanse ontwikkelingbank het land op de 48e plaats van de 52 Afrikaanse landen wat betreft de economische vooruitzichten. En op korte termijn zal dat ook niet snel verbeteren. De reden voor de slechte groei zijn vooral de stakingen. Hierdoor daalt de export van het land. Tegelijkertijd worden de consumenten somberder. Het consumentenvertrouwen ligt op het laagste niveau in de afgelopen negen jaar. Diverse winkelketens, waaronder Massmart (onderdeel van WalMart) zijn al met winstwaarschuwingen gekomen als gevolg van tegenvallende omzetten.