Dat we niets merken van het oplopend tekort op de Chinese begroting heeft te maken met het feit dat veel kredieten door lokale overheden worden opgenomen. Die cijfers duiken niet op in de officiële Chinese debt-to-GDP ratio.

In een worst case scenario ziet Shih rond 2012 een nieuwe financiële crisis ontstaan als gevolg van het uit de hand lopen van het deficiet op de Chinese begroting. De professor houdt rekening met een groeivertraging die wel een paar jaar kan aanslepen.

Shih staat niet alleen met zijn mening, ook Harvard University Professor Kenneth Rogoff waarschuwde enkele weken geleden voor een zeepbel op basis van de schulden die in China worden opgebouwd. Hedge-fund manager James Chanos is anderzijds op zijn hoede voor een vastgoedzeepbel, die eveneens op schulden wordt gebouwd.

Shih berekende dat het tekort op de Chinese begroting volgend jaar kan oplopen tot bijna 40.000 miljard yuan, of omgerekend 5800 miljard dollar. De debt-to-GDP ratio kan dit jaar al oplopen tot 22%, tegenover 69,60% voor Spanje, 94% voor de Verenigde Staten, 115% voor Griekenland en 227% voor Japan.

Die debt-to-GDP ratio kan echter snel oplopen omdat er in China heel veel geld werd ontleend. Recent werden echter maatregelen om de kredietverstrekking af te remmen.

Dat we niets merken van het oplopend tekort op de Chinese begroting heeft te maken met het feit dat veel kredieten door lokale overheden worden opgenomen. Die cijfers duiken niet op in de officiële Chinese debt-to-GDP ratio. In een worst case scenario ziet Shih rond 2012 een nieuwe financiële crisis ontstaan als gevolg van het uit de hand lopen van het deficiet op de Chinese begroting. De professor houdt rekening met een groeivertraging die wel een paar jaar kan aanslepen. Shih staat niet alleen met zijn mening, ook Harvard University Professor Kenneth Rogoff waarschuwde enkele weken geleden voor een zeepbel op basis van de schulden die in China worden opgebouwd. Hedge-fund manager James Chanos is anderzijds op zijn hoede voor een vastgoedzeepbel, die eveneens op schulden wordt gebouwd. Shih berekende dat het tekort op de Chinese begroting volgend jaar kan oplopen tot bijna 40.000 miljard yuan, of omgerekend 5800 miljard dollar. De debt-to-GDP ratio kan dit jaar al oplopen tot 22%, tegenover 69,60% voor Spanje, 94% voor de Verenigde Staten, 115% voor Griekenland en 227% voor Japan. Die debt-to-GDP ratio kan echter snel oplopen omdat er in China heel veel geld werd ontleend. Recent werden echter maatregelen om de kredietverstrekking af te remmen.