De downgradings hebben uiteraard te maken met het feit dat Portugal zich in een politieke crisis bevindt nadat premier Socrates gisteren het ontslag van zijn regering aankondigde.

Algemeen wordt verwacht dat Portugal nu externe steun moet gaan zoeken. De vraag is eigenlijk niet of dit zal gebeuren, maar wel wanneer. Portugal zelf is van mening dat het voorlopig nog op eigen houtje verder kan.

Dat Portugal om steun zou vragen, zit waarschijnlijk al minstens gedeeltelijk of geheel in de financiële markten verrekend. Van een escalatie van de Europese begrotingscrisis is er voorlopig dus geen sprake.

De downgradings hebben uiteraard te maken met het feit dat Portugal zich in een politieke crisis bevindt nadat premier Socrates gisteren het ontslag van zijn regering aankondigde. Algemeen wordt verwacht dat Portugal nu externe steun moet gaan zoeken. De vraag is eigenlijk niet of dit zal gebeuren, maar wel wanneer. Portugal zelf is van mening dat het voorlopig nog op eigen houtje verder kan. Dat Portugal om steun zou vragen, zit waarschijnlijk al minstens gedeeltelijk of geheel in de financiële markten verrekend. Van een escalatie van de Europese begrotingscrisis is er voorlopig dus geen sprake.