Het cijfer waar beleggers lange tijd naar uitkeken waren de maandelijkse werkloosheidscijfers.

Deze vielen volgens ABN Amro over de hele linie tegen. Niet alleen lagen ze voor deze maand onder de verwachting; ook werden de cijfers over de vorige maand neerwaarts bijgesteld.

Verder kwam deze week kredietbeoordelaar Moody's met een waarschuwing dat het de kredietwaardigheid omlaag zal brengen als de Amerikaanse politici niet tot een akkoord kunnen komen over de verhoging van het schuldplafond.

De verhoging is nodig, omdat het land anders na 2 augustus niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen.

Met al het nieuws hadden beleggers moeite met het drukken op de koopknop. De beurzen sloten over de gehele week in mineur, waarbij vooral de financiële waarden de hardste klappen kregen te verwerken.

Op valutagebied verzwakte de euro weliswaar, maar van een echte 'collaps' is geen sprake. Op basis van Purchasing Power Parity is de Europese munt volgens ABN Amro overigens nog steeds duidelijk overgewaardeerd ten opzichte van diverse munten.

Dit geldt niet in de laatste plaats voor de Amerikaanse dollar. De olieprijs kwam wat terug, maar bleef per saldo nog redelijk goed liggen.

Het cijfer waar beleggers lange tijd naar uitkeken waren de maandelijkse werkloosheidscijfers. Deze vielen volgens ABN Amro over de hele linie tegen. Niet alleen lagen ze voor deze maand onder de verwachting; ook werden de cijfers over de vorige maand neerwaarts bijgesteld. Verder kwam deze week kredietbeoordelaar Moody's met een waarschuwing dat het de kredietwaardigheid omlaag zal brengen als de Amerikaanse politici niet tot een akkoord kunnen komen over de verhoging van het schuldplafond. De verhoging is nodig, omdat het land anders na 2 augustus niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Met al het nieuws hadden beleggers moeite met het drukken op de koopknop. De beurzen sloten over de gehele week in mineur, waarbij vooral de financiële waarden de hardste klappen kregen te verwerken. Op valutagebied verzwakte de euro weliswaar, maar van een echte 'collaps' is geen sprake. Op basis van Purchasing Power Parity is de Europese munt volgens ABN Amro overigens nog steeds duidelijk overgewaardeerd ten opzichte van diverse munten. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de Amerikaanse dollar. De olieprijs kwam wat terug, maar bleef per saldo nog redelijk goed liggen.