Er is ook in Europa sprake van een Bernanke-effect, de FED-voorzitter liet gisteren de deur op een kier voor een verdere verruiming van de monetaire politiek. Van een verhoging van de basisrente is dus zeker nog geen sprake, de Amerikaanse centrale bank kan integendeel nog meer obligaties gaan inkopen.

Ierse economische cijfers vielen tegen

Ierland zit weer in een technische recessie nadat de economie in het vierde kwartaal met 0,2% was gekrompen. In het derde kwartaal kromp de economie met 1,1% (opwaarts bijgesteld van -1,9%).

Over heel 2011 is de economie met 0,7% gegroeid. Het positieve effect dat liquiditeitsverstrekking door de ECB aan banken had lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers af te nemen. De markt richt zich nu meer op economische ontwikkelingen en voortgang van het onder controle krijgen van de begrotingstekorten en schuldposities en het meer concurrerend maken van de economie.

Problemen voor de Italiaanse premier Monti

Op dat gebied ondervindt de Italiaanse premier Monti problemen. De op een na grootste partij die hem steunt, de linkse PD, wil na onenigheid binnen de partij dat de voorstellen voor hervormingen van de arbeidsmarkt worden afgezwakt.

Monti heeft de steun van de partij nodig om de wetten door het parlement goed te laten keuren.

Ook de grootste vakbond is ontevreden en dreigt met stakingen. Twee andere vakbonden en de werkgeversorganisatie zijn wel akkoord. Hervormingen moeten de arbeidsmarkt dynamischer maken, jongeren meer kansen geven en de bescherming van oudere werknemers verminderen.

Nu de rentetarieven behoorlijk zijn gedaald bestaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers het risico dat politici pijnlijke hervormingen willen afzwakken of implementatie vertragen. Een emissie van een 4-jaars inflation-linked obligatie, die gericht was op de Italiaanse retailmarkt, kon rekenen op veel belangstelling. Er werd in vier dagen tijd voor Eur 7,3 mrd ingeschreven door voornamelijk particuliere beleggers, terwijl naar verluidt was gerekend op een plaatsing van Eur 1,5 mrd.

Er is ook in Europa sprake van een Bernanke-effect, de FED-voorzitter liet gisteren de deur op een kier voor een verdere verruiming van de monetaire politiek. Van een verhoging van de basisrente is dus zeker nog geen sprake, de Amerikaanse centrale bank kan integendeel nog meer obligaties gaan inkopen. Ierse economische cijfers vielen tegen Ierland zit weer in een technische recessie nadat de economie in het vierde kwartaal met 0,2% was gekrompen. In het derde kwartaal kromp de economie met 1,1% (opwaarts bijgesteld van -1,9%). Over heel 2011 is de economie met 0,7% gegroeid. Het positieve effect dat liquiditeitsverstrekking door de ECB aan banken had lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers af te nemen. De markt richt zich nu meer op economische ontwikkelingen en voortgang van het onder controle krijgen van de begrotingstekorten en schuldposities en het meer concurrerend maken van de economie. Problemen voor de Italiaanse premier Monti Op dat gebied ondervindt de Italiaanse premier Monti problemen. De op een na grootste partij die hem steunt, de linkse PD, wil na onenigheid binnen de partij dat de voorstellen voor hervormingen van de arbeidsmarkt worden afgezwakt. Monti heeft de steun van de partij nodig om de wetten door het parlement goed te laten keuren. Ook de grootste vakbond is ontevreden en dreigt met stakingen. Twee andere vakbonden en de werkgeversorganisatie zijn wel akkoord. Hervormingen moeten de arbeidsmarkt dynamischer maken, jongeren meer kansen geven en de bescherming van oudere werknemers verminderen. Nu de rentetarieven behoorlijk zijn gedaald bestaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers het risico dat politici pijnlijke hervormingen willen afzwakken of implementatie vertragen. Een emissie van een 4-jaars inflation-linked obligatie, die gericht was op de Italiaanse retailmarkt, kon rekenen op veel belangstelling. Er werd in vier dagen tijd voor Eur 7,3 mrd ingeschreven door voornamelijk particuliere beleggers, terwijl naar verluidt was gerekend op een plaatsing van Eur 1,5 mrd.