Het percentage dat zich "zeer spaarzaam" noemt (17%) wordt alleen door de Grieken (19%) voorbij gestreefd. Maar slechts 55% van de ondervraagden ziet een noodzaak om met dit spaargeld een hoog rendement te halen en opvallend veel spaarders wantrouwen beleggingsfondsen.

Slechts 54% van de Nederlanders vindt dat dergelijke fondsen geschikt zijn om een rendement te halen dat boven de inflatie ligt (gemiddelde van elf landen is 66%) en slechts 66% ziet deze fondsen als geschikt vehikel voor investeringen voor de lange termijn (Europees gemiddelde 79%).

Nederland loopt hiermee opvallend uit de maat. Overigens schat slechts 16% van de ondervraagden in Nederland de eigen kennis over beleggingsfondsen als (zeer) goed, waarmee Nederland relatief slecht scoort.

Op de lange termijn is een exclusieve focus op veiligheid niet zinvol, zegt Peter van Meerveld, Allianz Global Investors Nederland. "We leven in tijden van financiële repressie waarin 'veilige' rendementen niet voldoende zijn om het verlies door inflatie goed te maken.

Sparen voor een aanvullend pensioen heeft dan weinig zin. Het begrip 'veiligheid' moet daarom opnieuw worden gedefinieerd."

Zorgen over pensioenen

Als achtergrond voor de Nederlandse kijk op beleggingsfondsen speelt wellicht mee dat een relatief beperkt deel van de Nederlanders bang is voor armoede op de oude dag: 52%, waarmee Nederlanders alleen de Noren (45%) laten voorgaan qua zorgeloosheid.

In landen als Portugal en Italië ligt het percentage dat toekomstige armoede vreest boven de negentig procent.

Het percentage dat zich "zeer spaarzaam" noemt (17%) wordt alleen door de Grieken (19%) voorbij gestreefd. Maar slechts 55% van de ondervraagden ziet een noodzaak om met dit spaargeld een hoog rendement te halen en opvallend veel spaarders wantrouwen beleggingsfondsen. Slechts 54% van de Nederlanders vindt dat dergelijke fondsen geschikt zijn om een rendement te halen dat boven de inflatie ligt (gemiddelde van elf landen is 66%) en slechts 66% ziet deze fondsen als geschikt vehikel voor investeringen voor de lange termijn (Europees gemiddelde 79%). Nederland loopt hiermee opvallend uit de maat. Overigens schat slechts 16% van de ondervraagden in Nederland de eigen kennis over beleggingsfondsen als (zeer) goed, waarmee Nederland relatief slecht scoort. Op de lange termijn is een exclusieve focus op veiligheid niet zinvol, zegt Peter van Meerveld, Allianz Global Investors Nederland. "We leven in tijden van financiële repressie waarin 'veilige' rendementen niet voldoende zijn om het verlies door inflatie goed te maken. Sparen voor een aanvullend pensioen heeft dan weinig zin. Het begrip 'veiligheid' moet daarom opnieuw worden gedefinieerd." Zorgen over pensioenen Als achtergrond voor de Nederlandse kijk op beleggingsfondsen speelt wellicht mee dat een relatief beperkt deel van de Nederlanders bang is voor armoede op de oude dag: 52%, waarmee Nederlanders alleen de Noren (45%) laten voorgaan qua zorgeloosheid. In landen als Portugal en Italië ligt het percentage dat toekomstige armoede vreest boven de negentig procent.