Bass houdt er rekening mee dat duizenden miljarden dollars aan uitstaande schulden herschikt zullen worden, waardoor de spaarders een belangrijk percentage van hun geld in rook zullen zien opgaan. Dat zal bovendien op een hoogst ongelegen moment gebeuren, namelijk vlak voor hun pensioen.

Uiteindelijk hoeft dit het einde van de wereld niet te betekenen, maar de vrees bestaat wel dat overal sociale spanningen de kop kunnen opsteken. Die kunnen leiden tot een kruitvat dat uiteindelijk zal ontploffen. In het ergste geval zal dit leiden tot oorlog. Volgens Bass zal oorlog zelfs een onvermijdelijk gevolg van de huidige economische situatie worden.

Bass houdt er rekening mee dat duizenden miljarden dollars aan uitstaande schulden herschikt zullen worden, waardoor de spaarders een belangrijk percentage van hun geld in rook zullen zien opgaan. Dat zal bovendien op een hoogst ongelegen moment gebeuren, namelijk vlak voor hun pensioen. Uiteindelijk hoeft dit het einde van de wereld niet te betekenen, maar de vrees bestaat wel dat overal sociale spanningen de kop kunnen opsteken. Die kunnen leiden tot een kruitvat dat uiteindelijk zal ontploffen. In het ergste geval zal dit leiden tot oorlog. Volgens Bass zal oorlog zelfs een onvermijdelijk gevolg van de huidige economische situatie worden.