Sterke koopdruk vanuit China en India joeg het goud telkens opnieuw weer hoger. Ditmaal is de situatie anders, ook in Azië is het akelig stil geworden.

Dealers in Zaveri Bazaar, de grootste goudmarkt in Mumbai hebben de vraag sterk zien opdrogen. Goud als klein geschenk is volledig weggevallen, bij trouwfeesten wordt gemiddeld maar 25 tot 30% van de hoeveelheid goud gekocht die in het verleden werd aangeschaft.

Dilip Tulsiani, een verkoper op de bazaar, beklemtoonde nochtans dat de Indiërs hun interesse in goud niet verloren hebben, wel is de prijs voor het edelmetaal te sterk gestegen. De forse koersval bij de rupee heeft goud voor Indiërs plots veel duurder gemaakt.

Verkopen met 50% of meer gedaald tijdens afgelopen twee maanden

De regering heeft bovendien een nieuwe invoerbelasting op goud geheven, waardoor de interesse nog verder is afgenomen. De vraag goud in India is tijdens het eerste kwartaal met 29% gedaald en die trend heeft zich tijdens het tweede kwartaal alleen maar versterkt.

Volgens importeurs zijn de verkopen van goud met 50% of zelfs meer gedaald tijdens de afgelopen twee maanden. Marcus Grubb, woordvoerder van World Gold Council, stelt vast dat een aantal fondsbeheerders hun posities in goud hebben afgebouwd, wat niet veel goeds voor de toekomst belooft.

Sterke koopdruk vanuit China en India joeg het goud telkens opnieuw weer hoger. Ditmaal is de situatie anders, ook in Azië is het akelig stil geworden. Dealers in Zaveri Bazaar, de grootste goudmarkt in Mumbai hebben de vraag sterk zien opdrogen. Goud als klein geschenk is volledig weggevallen, bij trouwfeesten wordt gemiddeld maar 25 tot 30% van de hoeveelheid goud gekocht die in het verleden werd aangeschaft. Dilip Tulsiani, een verkoper op de bazaar, beklemtoonde nochtans dat de Indiërs hun interesse in goud niet verloren hebben, wel is de prijs voor het edelmetaal te sterk gestegen. De forse koersval bij de rupee heeft goud voor Indiërs plots veel duurder gemaakt. Verkopen met 50% of meer gedaald tijdens afgelopen twee maanden De regering heeft bovendien een nieuwe invoerbelasting op goud geheven, waardoor de interesse nog verder is afgenomen. De vraag goud in India is tijdens het eerste kwartaal met 29% gedaald en die trend heeft zich tijdens het tweede kwartaal alleen maar versterkt. Volgens importeurs zijn de verkopen van goud met 50% of zelfs meer gedaald tijdens de afgelopen twee maanden. Marcus Grubb, woordvoerder van World Gold Council, stelt vast dat een aantal fondsbeheerders hun posities in goud hebben afgebouwd, wat niet veel goeds voor de toekomst belooft.