Frankrijk is één van de strafste pleitbezorgers voor een Europese bankenunie en heeft daar natuurlijk zijn redenen voor. De Franse banken zijn namelijk in ruime mate blootgesteld aan obligaties van landen in moeilijkheden uit de Europese periferie.

Nicholas Spiro, hoofd van consultancy bureau Spiro Sovereign Strategy, is van mening dat de Fransen maar al te goed beseffen dat ze als volgende na Italië aan de beurt zijn.

Dexia is een zwaar blok aan het been

Niet alleen België, maar ook Frankrijk kan zwaar gaan wegen op de Franse openbare financiën. Op de eerste plaats heeft Dexia voor een bedrag van 11,70 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties op de balans, het grootste bedrag van alle Franse banken.

De Frans-Belgische bank heeft in de afgelopen drie jaar twee keer om hulp moeten vragen, waarbij voor 55 miljard euro aan garanties van de Franse, Belgische en Luxemburgse regering werd gevraagd.

Recent werd gevraagd om dat bedrag op te trekken tot 90 miljard euro, terwijl Spanje voor de redding van zijn ganse banksector maar 100 miljard euro heeft gevraagd. Frankrijk is dus nog lang niet uit de problemen.

Frankrijk is één van de strafste pleitbezorgers voor een Europese bankenunie en heeft daar natuurlijk zijn redenen voor. De Franse banken zijn namelijk in ruime mate blootgesteld aan obligaties van landen in moeilijkheden uit de Europese periferie. Nicholas Spiro, hoofd van consultancy bureau Spiro Sovereign Strategy, is van mening dat de Fransen maar al te goed beseffen dat ze als volgende na Italië aan de beurt zijn.Dexia is een zwaar blok aan het been Niet alleen België, maar ook Frankrijk kan zwaar gaan wegen op de Franse openbare financiën. Op de eerste plaats heeft Dexia voor een bedrag van 11,70 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties op de balans, het grootste bedrag van alle Franse banken. De Frans-Belgische bank heeft in de afgelopen drie jaar twee keer om hulp moeten vragen, waarbij voor 55 miljard euro aan garanties van de Franse, Belgische en Luxemburgse regering werd gevraagd. Recent werd gevraagd om dat bedrag op te trekken tot 90 miljard euro, terwijl Spanje voor de redding van zijn ganse banksector maar 100 miljard euro heeft gevraagd. Frankrijk is dus nog lang niet uit de problemen.