Volgens sommige analisten kan het land sneller dan verwacht met een gelijkaardige crisis te maken krijgen. De daling van de koers van het pond gisteren zou al de voorbode van dergelijke crisis kunnen vormen.

Ook het Verenigd Koninkrijk zou meer moeten gaan besparen om het tekort op de begroting terug te dringen. Dat tekort bedraagt nu 12% van het BBP, of ongeveer evenveel als in Griekenland.

Besparingsmaatregelen gaan hoe dan ook de consumenten pijn doen, met opnieuw problemen met kredieten die niet terugbetaald worden. Lloyds kan als grootste Britse retail bankier daar het meeste hinder van gaan ondervinden, maar ook de andere banken kunnen nog moeilijke tijden gaan beleven.

Haig Bathgate, hoofd strategie bij Turcan Connell, sluit niet uit dat het pond tussen 20% en 30% van zijn waarde kan verliezen tegenover de dollar. De Britse overheid zal namelijk voor recordbedragen aan staatsobligaties moeten uitgeven.

Volgens Bathgate is het pond een 'zeer kwetsbare munt'. Ten opzichte van Griekenland heeft het Verenigd Koninkrijk het voordeel van een goed belastingsysteem, maar anderzijds raakt de economie er maar moeilijk uit het dal.

Volgens sommige analisten kan het land sneller dan verwacht met een gelijkaardige crisis te maken krijgen. De daling van de koers van het pond gisteren zou al de voorbode van dergelijke crisis kunnen vormen. Ook het Verenigd Koninkrijk zou meer moeten gaan besparen om het tekort op de begroting terug te dringen. Dat tekort bedraagt nu 12% van het BBP, of ongeveer evenveel als in Griekenland. Besparingsmaatregelen gaan hoe dan ook de consumenten pijn doen, met opnieuw problemen met kredieten die niet terugbetaald worden. Lloyds kan als grootste Britse retail bankier daar het meeste hinder van gaan ondervinden, maar ook de andere banken kunnen nog moeilijke tijden gaan beleven. Haig Bathgate, hoofd strategie bij Turcan Connell, sluit niet uit dat het pond tussen 20% en 30% van zijn waarde kan verliezen tegenover de dollar. De Britse overheid zal namelijk voor recordbedragen aan staatsobligaties moeten uitgeven. Volgens Bathgate is het pond een 'zeer kwetsbare munt'. Ten opzichte van Griekenland heeft het Verenigd Koninkrijk het voordeel van een goed belastingsysteem, maar anderzijds raakt de economie er maar moeilijk uit het dal.