Het Chinese persbureau Xinhua waarschuwt dat de V.S. een potentiële "debt bomb" zou zijn. Maar hoe staat China er eigenlijk zelf voor?

Op het eerste gezicht lijkt volgens Royal Bank of Scotland de situatie voor de Chinezen rooskleurig. De Chinese centrale

overheid bezit voor circa 3,2 biljoen dollar aan valutareserves en het IMF schat dat de overheidsschuld in 2011 zo'n 19% van het BNP bedraagt.

De leningen van lokale overheden zijn hierin echter niet meegenomen. Omdat lokale overheden zelf geen leningen af mogen sluiten, worden de leningen doorgaans

afgesloten via bedrijven die speciaal hiervoor zijn opgezet.

Hierdoor staan de leningen niet op de balans van de lokale overheden. Deze constructie maakt het lastig om een compleet beeld te krijgen van de totale omvang van aantal uitstaande leningen.

Het Chinese persbureau Xinhua waarschuwt dat de V.S. een potentiële "debt bomb" zou zijn. Maar hoe staat China er eigenlijk zelf voor? Op het eerste gezicht lijkt volgens Royal Bank of Scotland de situatie voor de Chinezen rooskleurig. De Chinese centrale overheid bezit voor circa 3,2 biljoen dollar aan valutareserves en het IMF schat dat de overheidsschuld in 2011 zo'n 19% van het BNP bedraagt. De leningen van lokale overheden zijn hierin echter niet meegenomen. Omdat lokale overheden zelf geen leningen af mogen sluiten, worden de leningen doorgaans afgesloten via bedrijven die speciaal hiervoor zijn opgezet. Hierdoor staan de leningen niet op de balans van de lokale overheden. Deze constructie maakt het lastig om een compleet beeld te krijgen van de totale omvang van aantal uitstaande leningen.