Maar de taper-besmetting kan verder reiken dan alleen de landen met een tekort op de lopende rekening. Het risico bestaat dat andere landen op hun buurt in de vuurlinie komen te liggen. Daarbij wordt nu ook al met een bang oog in de richting van China gekeken.

In theorie heeft China weinig te maken met de politiek van de Amerikaanse centrale bank, maar toch is er een achillespees die China mee in de maalstroom kan trekken. Dat is namelijk het probleem van het schaduwbankieren, probleem dat het land maar niet onder controle lijkt te krijgen.

Maar de taper-besmetting kan verder reiken dan alleen de landen met een tekort op de lopende rekening. Het risico bestaat dat andere landen op hun buurt in de vuurlinie komen te liggen. Daarbij wordt nu ook al met een bang oog in de richting van China gekeken. In theorie heeft China weinig te maken met de politiek van de Amerikaanse centrale bank, maar toch is er een achillespees die China mee in de maalstroom kan trekken. Dat is namelijk het probleem van het schaduwbankieren, probleem dat het land maar niet onder controle lijkt te krijgen.