Voor 2010 wordt een bescheiden groei verwacht, maar premier Gordon Brown hoopt dat die sterk genoeg zal zijn om hem toe te laten de belangrijke parlementsverkiezingen te winnen.

Tijdens het derde kwartaal kromp de Britse economie trager dan eerst was verwacht. Er was nog steeds sprake van een krimp met 0,20%, waar eerst op een daling met 0,40% was verwacht.

De cijfers bekendgemaakt door het Office for National Statistics waren nochtans slechter dan verwacht, want de consensusverwachting lag in een range van een krimp met 0,10% tot een groei met 0,20%.

Een positief cijfer zou officieel een einde hebben gesteld aan de recessie. Zowel de regering als de Bank of England gelooft dat de recessie tijdens het vierde kwartaal ten einde is gekomen. De cijfers daaromtrent worden binnenkort bekendgemaakt.

Het belangrijkste probleem blijkt het deficiet op de begroting te zijn. Dat bedraagt dit jaar al £83,2 mrd en het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het volgend jaar gaat pieken op 13,20% van het BBP. Dat zou het hoogste niveau zijn in de groep van 20 grootste geïndustrialiseerde landen.

Moody's Investors Service heeft al gewaarschuwd dat de top-grade AAA rating van het Verenigd Koninkrijk gevaar loopt wanneer het deficiet op de begroting niet wordt aangepakt.

Voor 2010 wordt een bescheiden groei verwacht, maar premier Gordon Brown hoopt dat die sterk genoeg zal zijn om hem toe te laten de belangrijke parlementsverkiezingen te winnen. Tijdens het derde kwartaal kromp de Britse economie trager dan eerst was verwacht. Er was nog steeds sprake van een krimp met 0,20%, waar eerst op een daling met 0,40% was verwacht. De cijfers bekendgemaakt door het Office for National Statistics waren nochtans slechter dan verwacht, want de consensusverwachting lag in een range van een krimp met 0,10% tot een groei met 0,20%. Een positief cijfer zou officieel een einde hebben gesteld aan de recessie. Zowel de regering als de Bank of England gelooft dat de recessie tijdens het vierde kwartaal ten einde is gekomen. De cijfers daaromtrent worden binnenkort bekendgemaakt. Het belangrijkste probleem blijkt het deficiet op de begroting te zijn. Dat bedraagt dit jaar al £83,2 mrd en het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het volgend jaar gaat pieken op 13,20% van het BBP. Dat zou het hoogste niveau zijn in de groep van 20 grootste geïndustrialiseerde landen. Moody's Investors Service heeft al gewaarschuwd dat de top-grade AAA rating van het Verenigd Koninkrijk gevaar loopt wanneer het deficiet op de begroting niet wordt aangepakt.