Er is echter mogelijk nog een groter probleem in de maak, meer bepaald bij een aantal Amerikaanse staten (inclusief Californië) die eveneens met betalingsproblemen te maken hebben. Heel wat overheden hebben met grote deficieten te kampen.

President Obama verwacht geen hulpprogramma voor Californië, maar Dan McCrum, columnist bij de Financial Times, is daar niet zo zeker van. Hij verwacht dat het slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens de Golden State financiële hulp zal nodig hebben.

McCrum ziet dit jaar al problemen aankomen bij een aantal Amerikaanse staten. Washington zal moeilijk 'neen' kunnen zeggen tegen de staten en de lokale overheden na de banken wel te hebben gered.

Politiek ligt het allemaal wel erg moeilijk, aldus McCrum. Hij verwacht dat belastingverhogingen onvermijdelijk gaan worden. Bovendien zal die periode lang gan duren, de belastingbetaler zal gedurende de eerstkomende tien jaar diep in de zakken mogen tasten.

Een punt waar volgens McCrum nog te weinig aandacht aan wordt besteed, is het dreigende gat in de pensioenfondsen van de Amerikaanse staten. Dat gat zou kunnen oplopen tot 1000 miljard dollar.

Het is zaak dat er snel wordt ingegrepen, zoniet dreigt het deficiet nog groter te worden. De totale kostprijs voor het probleem met de pensioenfondsen zou op 8800 dollar per Amerikaans huisgezien geraamd mogen worden.

Er is echter mogelijk nog een groter probleem in de maak, meer bepaald bij een aantal Amerikaanse staten (inclusief Californië) die eveneens met betalingsproblemen te maken hebben. Heel wat overheden hebben met grote deficieten te kampen. President Obama verwacht geen hulpprogramma voor Californië, maar Dan McCrum, columnist bij de Financial Times, is daar niet zo zeker van. Hij verwacht dat het slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens de Golden State financiële hulp zal nodig hebben. McCrum ziet dit jaar al problemen aankomen bij een aantal Amerikaanse staten. Washington zal moeilijk 'neen' kunnen zeggen tegen de staten en de lokale overheden na de banken wel te hebben gered. Politiek ligt het allemaal wel erg moeilijk, aldus McCrum. Hij verwacht dat belastingverhogingen onvermijdelijk gaan worden. Bovendien zal die periode lang gan duren, de belastingbetaler zal gedurende de eerstkomende tien jaar diep in de zakken mogen tasten. Een punt waar volgens McCrum nog te weinig aandacht aan wordt besteed, is het dreigende gat in de pensioenfondsen van de Amerikaanse staten. Dat gat zou kunnen oplopen tot 1000 miljard dollar. Het is zaak dat er snel wordt ingegrepen, zoniet dreigt het deficiet nog groter te worden. De totale kostprijs voor het probleem met de pensioenfondsen zou op 8800 dollar per Amerikaans huisgezien geraamd mogen worden.