De hulp kwam echter niet van ganser harte, want de financiële markten dwongen de Europese leiders tot ingrijpen. Uiteindelijk waren de deelnemers aan de euro genoodzaakt om Griekenland een helpende hand toe te steken.

Simon Johnson, de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, is van mening dat er nu een precedent is geschapen. Hij is van mening dat er bij wijze van voorzorgsmaatregel al een plan kan ontworpen worden om Portugal van het bankroet te redden.

Ook Colin Ellis, econoom bij Daiwa Capital Markets Europe Ltd. in Londen, denkt dat er meer proactief moet worden gewerkt. Een inderhaast ineengestoken reddingsprogramma zal bijvoorbeeld niet helpen om Spanje te redden wanneer dit land in de gevarenzone zou belanden. Spanje is te groot om zo maar op één, twee, drie te worden gered.

Paul Mortimer-Lee van BNP Paribas SA in London is niet zo enthousiast over het reddingsplan. Het moedigt landen aan om zich nergens aan te storen en hun begrotingsdeficiet uit de hand te laten lopen.

Daarmee is een deur geopend waar eigenlijk niemand aan had gedacht. Mortimer-Lee is van mening dat er bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn om meer discipline binnen de eurozone te krijgen.

De hulp kwam echter niet van ganser harte, want de financiële markten dwongen de Europese leiders tot ingrijpen. Uiteindelijk waren de deelnemers aan de euro genoodzaakt om Griekenland een helpende hand toe te steken. Simon Johnson, de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, is van mening dat er nu een precedent is geschapen. Hij is van mening dat er bij wijze van voorzorgsmaatregel al een plan kan ontworpen worden om Portugal van het bankroet te redden. Ook Colin Ellis, econoom bij Daiwa Capital Markets Europe Ltd. in Londen, denkt dat er meer proactief moet worden gewerkt. Een inderhaast ineengestoken reddingsprogramma zal bijvoorbeeld niet helpen om Spanje te redden wanneer dit land in de gevarenzone zou belanden. Spanje is te groot om zo maar op één, twee, drie te worden gered. Paul Mortimer-Lee van BNP Paribas SA in London is niet zo enthousiast over het reddingsplan. Het moedigt landen aan om zich nergens aan te storen en hun begrotingsdeficiet uit de hand te laten lopen. Daarmee is een deur geopend waar eigenlijk niemand aan had gedacht. Mortimer-Lee is van mening dat er bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn om meer discipline binnen de eurozone te krijgen.