Vooral in de VS speelde de impasse tussen Republikeinen en Democraten over de verhoging van het schuldplafond en de daarnaast noodzakelijke tekortreductie een belangrijke rol bij koersdalingen van 3 tot 3,5%.

De Democraten willen een combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen en zijn al een stuk opgeschoven in de richting van de Republikeinen, die het tekort alleen maar willen verlagen via bezuinigingen.

De impasse moet op 2 augustus zijn doorbroken omdat dan het schuldplafond (USD 14.300 miljard) wordt doorbroken en de Amerikaanse overheid geen nieuwe schuld mag aangaan.

Een dreigend faillissement en een verlaging van de kredietstatus van de VS zou grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Vooral in de VS speelde de impasse tussen Republikeinen en Democraten over de verhoging van het schuldplafond en de daarnaast noodzakelijke tekortreductie een belangrijke rol bij koersdalingen van 3 tot 3,5%. De Democraten willen een combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen en zijn al een stuk opgeschoven in de richting van de Republikeinen, die het tekort alleen maar willen verlagen via bezuinigingen. De impasse moet op 2 augustus zijn doorbroken omdat dan het schuldplafond (USD 14.300 miljard) wordt doorbroken en de Amerikaanse overheid geen nieuwe schuld mag aangaan. Een dreigend faillissement en een verlaging van de kredietstatus van de VS zou grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.