Veel van de bovenmatige groei van Apple in de afgelopen jaren, kwam voort uit de voorsprong die het bedrijf had doordat het een revolutionaire nieuwe smartphone met bijbehorende besturingssysteem had ontwikkeld.

Ook op korte termijn richt Apple zich nog steeds op klanten die van simpele basis-mobieltjes en andere platformen overstappen naar Apple, en niet op het behouden van huidige iPhone-gebruikers.

In de komende kwartalen zal Apple zich daar wel op gaan richten, omdat meer en meer iPhone-gebruikers herhalingsaankopen zullen doen.

Ondertussen is het wel steeds meer onzeker of Apple in staat is nieuwe klanten aan te trekken. Android levert steeds sterkere competitie in het premium smartphonesegment, met name Samsung is hier sterk.

Maar de belangrijkste onzekerheid ligt erin dat we bang zijn dat Apple maar moeilijk de latere smartphone-adopters weet aan te trekken.

Deze klanten die voor de eerste keer een smartphone kopen zijn zeer prijssensitief, en we denken dat ze door de premium prijsstrategie van Apple geen Apple-producten zullen kopen.

ABN Amro verwacht wel dat Apple erin zal slagen een groot deel van de huidige gebruikers te behouden, maar het wordt steeds lastiger om een goede verwachting over de omvang van het klantenbestand af te geven. De onzekerheid over de reële waarde van Apple is nu ongeveer net zo hoog als van andere grote smartphone softwareleveranciers als Google.

Veel van de bovenmatige groei van Apple in de afgelopen jaren, kwam voort uit de voorsprong die het bedrijf had doordat het een revolutionaire nieuwe smartphone met bijbehorende besturingssysteem had ontwikkeld. Ook op korte termijn richt Apple zich nog steeds op klanten die van simpele basis-mobieltjes en andere platformen overstappen naar Apple, en niet op het behouden van huidige iPhone-gebruikers. In de komende kwartalen zal Apple zich daar wel op gaan richten, omdat meer en meer iPhone-gebruikers herhalingsaankopen zullen doen. Ondertussen is het wel steeds meer onzeker of Apple in staat is nieuwe klanten aan te trekken. Android levert steeds sterkere competitie in het premium smartphonesegment, met name Samsung is hier sterk. Maar de belangrijkste onzekerheid ligt erin dat we bang zijn dat Apple maar moeilijk de latere smartphone-adopters weet aan te trekken. Deze klanten die voor de eerste keer een smartphone kopen zijn zeer prijssensitief, en we denken dat ze door de premium prijsstrategie van Apple geen Apple-producten zullen kopen. ABN Amro verwacht wel dat Apple erin zal slagen een groot deel van de huidige gebruikers te behouden, maar het wordt steeds lastiger om een goede verwachting over de omvang van het klantenbestand af te geven. De onzekerheid over de reële waarde van Apple is nu ongeveer net zo hoog als van andere grote smartphone softwareleveranciers als Google.