Het zijn de hooggespannen verwachtingen over de verschillende economische indicatoren die niet waargemaakt worden. Naar de inschatting van ABN Amro is dat niet direct verontrustend.

Veel indicatoren liggen sinds de start van het herstel op een hoog niveau en kunnen de aanvankelijk hoge groeipercentages niet vasthouden. Dat veroorzaakt teleurstelling maar kleurt het economische beeld nog niet negatief.

Onrust over de recente rentestijging van Griekse staatsobligaties kunnen gerelativeerd worden. Hier speelt deels een technisch proces.

Door de lagere kredietwaardigheid moeten veel beleggers afscheid nemen van deze obligaties en worden ze bovendien uit verschillende indices verwijderd.

Griekenland kan nu, bij wijze van spreken, de eigen obligaties met korting terugkopen en vervolgens onder het Europese programma tegen lagere rentetarieven de benodigde middelen hiervoor aantrekken. Het steunprogramma komt zo in werking, zo besluit ABN Amro.

Het zijn de hooggespannen verwachtingen over de verschillende economische indicatoren die niet waargemaakt worden. Naar de inschatting van ABN Amro is dat niet direct verontrustend. Veel indicatoren liggen sinds de start van het herstel op een hoog niveau en kunnen de aanvankelijk hoge groeipercentages niet vasthouden. Dat veroorzaakt teleurstelling maar kleurt het economische beeld nog niet negatief. Onrust over de recente rentestijging van Griekse staatsobligaties kunnen gerelativeerd worden. Hier speelt deels een technisch proces. Door de lagere kredietwaardigheid moeten veel beleggers afscheid nemen van deze obligaties en worden ze bovendien uit verschillende indices verwijderd. Griekenland kan nu, bij wijze van spreken, de eigen obligaties met korting terugkopen en vervolgens onder het Europese programma tegen lagere rentetarieven de benodigde middelen hiervoor aantrekken. Het steunprogramma komt zo in werking, zo besluit ABN Amro.