De nederlaag van de Democraten bij de verkiezingen in Massachusetts heeft de zaken echter in een ander perspectief geplaatst. Wanneer Bernanke niet wordt herkozen, dan kan het gekrakeel over de volgende FED-voorzitter wel eens maanden aanslepen.

In het ergste geval kan dit de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie duwen. De vooruitzichten voor de herverkiezing van Bernanke zien er nochtans niet zo slecht uit. Gisteren hebben opnieuw drie senatoren, waaronder de voorzitter van de Republikeinen, hun steun toegezegd aan Bernanke.

De stemming wordt later deze week verwacht, maar de kans blijft bestaan dat de huidige FED-voorzitter toch een nederlaag lijdt. De onzekerheid daaromtrent heeft vorige week op Wall Street gewogen.

Economen vrezen dat de Amerikaanse economie zonder Bernanke in een nieuw gat gaat wegzakken. De consumentenbestedingen kunnen terugvallen, de bedrijven minder gaan investeren en de werkloosheidsgraad kan verder oplopen boven het niveau van 10%.

Lynn Reaser, hoofdeconome voor de National Association for Business Economics, schat de kansen op een double-dip recession in op minder dan 50%, maar blijft toch op haar hoede. De herverkiezing van Bernanke is volgens haar noodzakelijk om economische stabiliteit te bereiken.

De nederlaag van de Democraten bij de verkiezingen in Massachusetts heeft de zaken echter in een ander perspectief geplaatst. Wanneer Bernanke niet wordt herkozen, dan kan het gekrakeel over de volgende FED-voorzitter wel eens maanden aanslepen. In het ergste geval kan dit de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie duwen. De vooruitzichten voor de herverkiezing van Bernanke zien er nochtans niet zo slecht uit. Gisteren hebben opnieuw drie senatoren, waaronder de voorzitter van de Republikeinen, hun steun toegezegd aan Bernanke. De stemming wordt later deze week verwacht, maar de kans blijft bestaan dat de huidige FED-voorzitter toch een nederlaag lijdt. De onzekerheid daaromtrent heeft vorige week op Wall Street gewogen. Economen vrezen dat de Amerikaanse economie zonder Bernanke in een nieuw gat gaat wegzakken. De consumentenbestedingen kunnen terugvallen, de bedrijven minder gaan investeren en de werkloosheidsgraad kan verder oplopen boven het niveau van 10%. Lynn Reaser, hoofdeconome voor de National Association for Business Economics, schat de kansen op een double-dip recession in op minder dan 50%, maar blijft toch op haar hoede. De herverkiezing van Bernanke is volgens haar noodzakelijk om economische stabiliteit te bereiken.