Voor maart werd een stand opgetekend van 53,10, of een duidelijke stijging tegenover de 51 uit februari. Bovendien werd vorige maand een nieuwe piek voor de afgelopen 11 maanden opgetekend. Op het eerste gezicht lijkt het dus wel mee te vallen met de Chinese economie.

Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij Nomura Securities, heeft echter zo zijn twijfels. Het onderliggende verhaal van de index van de aankoopmanagers is volgens Zhang zwakker dan op basis van de cijfers zou blijken. Traditioneel is er van februari tot maart wegens seizoensgebonden factoren steeds sprake van een sprong met 3 punten. Deze keer was die stijging kleiner dan de traditionele 3 punten.

Kleine bedrijven blijven het moeilijk hebben

Dit beeld wordt bevestigd door een rapport van HSBC over de situatie bij de kleine en middelgrote Chinese bedrijven. De HSBC PMI, de index die het gedrag van de aankoopmanagers bij kleinere bedrijven weerspiegelt, daalde in maart van 49,60 naar 48,30.

Daarmee hebben de Chinese KMO's het slechtste eerste kwartaal in drie jaar achter de rug. De krimp in de verwerkende output was waarschijnlijk de scherpste sinds november van vorig jaar.

Veel kleinere bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met moeilijkere financiële omstandigheden wegens een verstrakking in de kredietverstrekking, maar ook met een afname in de vraag. Op basis van deze evolutie mag volgens Zhang een verdere versoepeling van de monetaire politiek in China worden verwacht.

Voor maart werd een stand opgetekend van 53,10, of een duidelijke stijging tegenover de 51 uit februari. Bovendien werd vorige maand een nieuwe piek voor de afgelopen 11 maanden opgetekend. Op het eerste gezicht lijkt het dus wel mee te vallen met de Chinese economie. Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij Nomura Securities, heeft echter zo zijn twijfels. Het onderliggende verhaal van de index van de aankoopmanagers is volgens Zhang zwakker dan op basis van de cijfers zou blijken. Traditioneel is er van februari tot maart wegens seizoensgebonden factoren steeds sprake van een sprong met 3 punten. Deze keer was die stijging kleiner dan de traditionele 3 punten.Kleine bedrijven blijven het moeilijk hebben Dit beeld wordt bevestigd door een rapport van HSBC over de situatie bij de kleine en middelgrote Chinese bedrijven. De HSBC PMI, de index die het gedrag van de aankoopmanagers bij kleinere bedrijven weerspiegelt, daalde in maart van 49,60 naar 48,30. Daarmee hebben de Chinese KMO's het slechtste eerste kwartaal in drie jaar achter de rug. De krimp in de verwerkende output was waarschijnlijk de scherpste sinds november van vorig jaar. Veel kleinere bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met moeilijkere financiële omstandigheden wegens een verstrakking in de kredietverstrekking, maar ook met een afname in de vraag. Op basis van deze evolutie mag volgens Zhang een verdere versoepeling van de monetaire politiek in China worden verwacht.