Daar boekte de Nikkei vanmorgen een redelijke winst, om vervolgens bij het slot maar 0,10% in de plus te eindigen. De onzekerheid op de Japanse beurs is dus nog niet verdwenen.

Japan is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas duidelijk bezig aan het grootste financiële experiment in zijn geschiedenis. Men streeft naar een inflatie van 2% en daarom worden en gigantische hoeveelheden liquiditeiten in het systeem geduwd. Zoals zou kunnen worden verwacht heeft dit de Nikkei fors naar omhoog en de Yen fors naar beneden geduwd.

Dit zou de Japanse economie meer zuurstof moeten geven. Maar dan is er nog de Japanse obligatiemarkt, met een debt/GDP van om en bij de 250 (en dan rekent men de vergrijzing nog niet mee) de achillespees van het hele verhaal.

Japan heeft kunnen overleven met een niveau van schuld waarop al veel landen zouden zijn gedaulted omwille van zijn rijke bevolking (interne financiering) en vooral omwille van de extreme lage rente.

Daar zit dan meteen ook een groot risico.

Als de zaak normailizeert en de rentes meer normale niveaus gaan opzoeken dank an dit hele verhaal in het gedrang komen. Dus Gijsels bekijkt het Japanse expirement met meer dan gemiddelde aandacht omwille van zijn impact op de rest van de wereld.

Daar boekte de Nikkei vanmorgen een redelijke winst, om vervolgens bij het slot maar 0,10% in de plus te eindigen. De onzekerheid op de Japanse beurs is dus nog niet verdwenen. Japan is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas duidelijk bezig aan het grootste financiële experiment in zijn geschiedenis. Men streeft naar een inflatie van 2% en daarom worden en gigantische hoeveelheden liquiditeiten in het systeem geduwd. Zoals zou kunnen worden verwacht heeft dit de Nikkei fors naar omhoog en de Yen fors naar beneden geduwd. Dit zou de Japanse economie meer zuurstof moeten geven. Maar dan is er nog de Japanse obligatiemarkt, met een debt/GDP van om en bij de 250 (en dan rekent men de vergrijzing nog niet mee) de achillespees van het hele verhaal. Japan heeft kunnen overleven met een niveau van schuld waarop al veel landen zouden zijn gedaulted omwille van zijn rijke bevolking (interne financiering) en vooral omwille van de extreme lage rente. Daar zit dan meteen ook een groot risico. Als de zaak normailizeert en de rentes meer normale niveaus gaan opzoeken dank an dit hele verhaal in het gedrang komen. Dus Gijsels bekijkt het Japanse expirement met meer dan gemiddelde aandacht omwille van zijn impact op de rest van de wereld.