Dankzij de recente verduidelijkingen die Fed-voorzitter Bernanke aan zijn eerdere speeches wist aan te brengen, hebben de wereldbeurzen in de afgelopen dagen opnieuw een spurtje ingezet.

Hiermee kon al een groot deel van de verliezen sinds medio mei worden gerecupereerd. Deze verliezen waren volgens professor Stefan Duchateau enerzijds onnodig en overdreven maar anderzijds niet onbegrijpelijk.

Na opeenvolgende recordnoteringen hadden de meeste wereldbeurzen zich immers tegen medio mei in een moeilijke situatie gewrongen: verdere stijgingen konden enkel nog worden verantwoord in een constellatie van toenemende economische groei bij blijvend lage rentevoeten.

Een dergelijk uitgangspunt steunt op zeer labiel evenwicht en is vandaar van aard om bij de minste afwijking van dit verwachtingspatroon een scherp negatieve koersreactie uit te lokken.

Dankzij de recente verduidelijkingen die Fed-voorzitter Bernanke aan zijn eerdere speeches wist aan te brengen, hebben de wereldbeurzen in de afgelopen dagen opnieuw een spurtje ingezet. Hiermee kon al een groot deel van de verliezen sinds medio mei worden gerecupereerd. Deze verliezen waren volgens professor Stefan Duchateau enerzijds onnodig en overdreven maar anderzijds niet onbegrijpelijk. Na opeenvolgende recordnoteringen hadden de meeste wereldbeurzen zich immers tegen medio mei in een moeilijke situatie gewrongen: verdere stijgingen konden enkel nog worden verantwoord in een constellatie van toenemende economische groei bij blijvend lage rentevoeten. Een dergelijk uitgangspunt steunt op zeer labiel evenwicht en is vandaar van aard om bij de minste afwijking van dit verwachtingspatroon een scherp negatieve koersreactie uit te lokken.