Volgens Jeremy Grantham, CEO van GMO LLC investment die als ex-medewerker van Shell recht van spreken heeft, kan de ontginning van schaalolie en -aardgas inderdaad aardbevingen veroorzaken. In het Midden-Westen van de Verenigde Staten kwamen aardbevingen met een kracht van 3 op de Richterschaal voor aan een frequentie van gemiddeld 17 per dag.

Vanaf 2002 is begonnen met defracking, het ontginnen van schaalolie en -aardgas, en sindsdien is het aantal aardbevingen in de regio fors gestegen. Gemiddeld zijn er nu 54 per dag, waarbij in 2011 een recordniveau werd bereikt van 171 gemiddeld per dag.

Volgens Jeremy Grantham, CEO van GMO LLC investment die als ex-medewerker van Shell recht van spreken heeft, kan de ontginning van schaalolie en -aardgas inderdaad aardbevingen veroorzaken. In het Midden-Westen van de Verenigde Staten kwamen aardbevingen met een kracht van 3 op de Richterschaal voor aan een frequentie van gemiddeld 17 per dag. Vanaf 2002 is begonnen met defracking, het ontginnen van schaalolie en -aardgas, en sindsdien is het aantal aardbevingen in de regio fors gestegen. Gemiddeld zijn er nu 54 per dag, waarbij in 2011 een recordniveau werd bereikt van 171 gemiddeld per dag.