In de 'perifere' landen liep de lange rente juist wat op. Kijkend naar de problemen op Cyprus en de moeizame wijze waarop het reddingsplan tot stand kwam, was de reactie op de markten volgens ABN Amro uiteindelijk vrij beperkt.

Het reddingspakket voor Cyprus en opmerkingen van de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zijn aanleiding geweest voor verhitte debatten en commentaren.

Sommigen voorspellen een bankrun in andere landen. Dit lijkt echter wat overdreven.

De bewering dat Cyprus een speciaal geval is, snijdt hout en als depositohouders in andere landen daarvan niet overtuigd kunnen worden, moet de ECB in staat zijn het hoofd te bieden aan mogelijke liquiditeitstekorten.

Verder zou een eerste teken dat banken in perifere landen een uitstroom van deposito's verwachten, een toename van hun vraag naar leningen van de ECB kunnen zijn.

Maar in de week na het eerste reddingsplan voor Cyprus daalde de opname bij de centrale bank. Dat is volgens ABN Amro een positief teken, al is het nog vroeg dag om daar stellige conclusies aan te verbinden.

In de 'perifere' landen liep de lange rente juist wat op. Kijkend naar de problemen op Cyprus en de moeizame wijze waarop het reddingsplan tot stand kwam, was de reactie op de markten volgens ABN Amro uiteindelijk vrij beperkt. Het reddingspakket voor Cyprus en opmerkingen van de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zijn aanleiding geweest voor verhitte debatten en commentaren. Sommigen voorspellen een bankrun in andere landen. Dit lijkt echter wat overdreven. De bewering dat Cyprus een speciaal geval is, snijdt hout en als depositohouders in andere landen daarvan niet overtuigd kunnen worden, moet de ECB in staat zijn het hoofd te bieden aan mogelijke liquiditeitstekorten. Verder zou een eerste teken dat banken in perifere landen een uitstroom van deposito's verwachten, een toename van hun vraag naar leningen van de ECB kunnen zijn. Maar in de week na het eerste reddingsplan voor Cyprus daalde de opname bij de centrale bank. Dat is volgens ABN Amro een positief teken, al is het nog vroeg dag om daar stellige conclusies aan te verbinden.