De massale manifestaties in Egypte hebben de olieprijs afgelopen week aan het sterkste tempo sinds september 2009 doen stijgen. De markt vreesde dat de oliebevoorrading gevaar kan lopen.

Veel olietankers varen namelijk van de Rode Zee naar de Middellandse zee door het Suezkanaal. In geval van een heuse opstand in Egypte kan het scheepsvervoer door dat kanaal tijdelijk worden ondebroken.

Dennis Gartman, uitgever van The Gartman Newsletter, ziet echter een ander veel groter gevaar dreigen, meer bepaald in de vorm van een mogelijke onrust in bijvoorbeeld Jemen.

Daardoor zouden er problemen kunnen ontstaan met de oliewinning in de Perzische Golf, hetgeen onvermijdelijk zou leiden tot een onderbreking van de olietoevoer naar het westen.

De massale manifestaties in Egypte hebben de olieprijs afgelopen week aan het sterkste tempo sinds september 2009 doen stijgen. De markt vreesde dat de oliebevoorrading gevaar kan lopen. Veel olietankers varen namelijk van de Rode Zee naar de Middellandse zee door het Suezkanaal. In geval van een heuse opstand in Egypte kan het scheepsvervoer door dat kanaal tijdelijk worden ondebroken. Dennis Gartman, uitgever van The Gartman Newsletter, ziet echter een ander veel groter gevaar dreigen, meer bepaald in de vorm van een mogelijke onrust in bijvoorbeeld Jemen. Daardoor zouden er problemen kunnen ontstaan met de oliewinning in de Perzische Golf, hetgeen onvermijdelijk zou leiden tot een onderbreking van de olietoevoer naar het westen.