Met name onduidelijke dwarsverbanden tussen de diverse instellingen is in Frankfurt een bron van zorg. Dat deze bij BES er zijn is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wel duidelijk.

De ontstane problemen bij ESI moeten wellicht in dit kader worden gezien. Zonder voeding van BES ontstonden er moeilijkheden bij het moederbedrijf. De toezichthouders bij de ECB zitten hier bovenop. Om die reden moet de onrust ook worden gezien als een test van de ECB.

Is zij in staat om dit proces goed te begeleiden en te zorgen de BES een gezonde bank gaat worden. En als zij dat niet kan weet ze het dan in veilige haven te loodsen en de belangen van spaarders en depositohouders te verdedigen. Hierdoor zullen de financiële markten het vertrouwen houden in met name de Portugese bankensector.

De angst voor een systeemrisico die in de markten kwam afgelopen week lijkt dan ook ongegrond. Dit omdat BES al werd gezien als een bank waar je beter maar geen geld aan kon toevertrouwen.

Er zullen weinige Europese banken zijn die geld

hebben geleend aan deze bank en kunnen dus niet in de problemen komen. Wie dat wel heeft gedaan heeft duidelijk niet geleerd van 2008.

Met name onduidelijke dwarsverbanden tussen de diverse instellingen is in Frankfurt een bron van zorg. Dat deze bij BES er zijn is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wel duidelijk. De ontstane problemen bij ESI moeten wellicht in dit kader worden gezien. Zonder voeding van BES ontstonden er moeilijkheden bij het moederbedrijf. De toezichthouders bij de ECB zitten hier bovenop. Om die reden moet de onrust ook worden gezien als een test van de ECB. Is zij in staat om dit proces goed te begeleiden en te zorgen de BES een gezonde bank gaat worden. En als zij dat niet kan weet ze het dan in veilige haven te loodsen en de belangen van spaarders en depositohouders te verdedigen. Hierdoor zullen de financiële markten het vertrouwen houden in met name de Portugese bankensector. De angst voor een systeemrisico die in de markten kwam afgelopen week lijkt dan ook ongegrond. Dit omdat BES al werd gezien als een bank waar je beter maar geen geld aan kon toevertrouwen. Er zullen weinige Europese banken zijn die geld hebben geleend aan deze bank en kunnen dus niet in de problemen komen. Wie dat wel heeft gedaan heeft duidelijk niet geleerd van 2008.