De VS zijn in sneltempo bezig om hun olieproductie op te trekken.

Sommige analisten vrezen dat de VS zelfs te veel olie bovenpompen, waardoor de prijs onder druk kan komen te staan.

Een vat Brent, de Noordzee-olie die door het koninkrijk als maatstaf wordt gebruikt, kost momenteel ongeveer 110 dollar per vat. Sommige analisten sluiten een prijsdaling met een kwart niet uit als gevolg van het hoger aanbod.

Samuel Ciszuk, olieconsultant bij KBC Energy Economics, merkt op dat Saoedi-Arabië zich een prijsdaling van dergelijke omvang onmogelijk kan veroorloven.

Het koninkrijk heeft 630 miljard dollar uitgetrokken voor sociale programma's en voor infrastuurwerken. Het wegvallen van dat budget kan tot grote sociale onrust leiden, want de huidige bevolking van 28,40 miljoen groei per jaar met 3%.

De VS zijn in sneltempo bezig om hun olieproductie op te trekken. Sommige analisten vrezen dat de VS zelfs te veel olie bovenpompen, waardoor de prijs onder druk kan komen te staan. Een vat Brent, de Noordzee-olie die door het koninkrijk als maatstaf wordt gebruikt, kost momenteel ongeveer 110 dollar per vat. Sommige analisten sluiten een prijsdaling met een kwart niet uit als gevolg van het hoger aanbod. Samuel Ciszuk, olieconsultant bij KBC Energy Economics, merkt op dat Saoedi-Arabië zich een prijsdaling van dergelijke omvang onmogelijk kan veroorloven. Het koninkrijk heeft 630 miljard dollar uitgetrokken voor sociale programma's en voor infrastuurwerken. Het wegvallen van dat budget kan tot grote sociale onrust leiden, want de huidige bevolking van 28,40 miljoen groei per jaar met 3%.