De Amerikaanse Schatkist verkocht schatkistcertificaten ter waarde van 27 miljard USD en kreeg er een vergoeding voor van 0,005%! Het laagste cijfer ooit sinds ze met de verkoop begon in 1929. Ze bracht ook 30 miljard USD vierwekelijkse certificaten aan de man tegen 0%. Begin november viel de rente op T-Bills al eens terug tot 0,02% toen paniek op de aandelenmarkten toesloeg.


Deze ongeziene toestand heeft alles te maken met de vlucht naar kwaliteit naar het jaareinde toe en de aanhoudende risicoaversie van veel investeerders. Amerikaans schatkistpapier wordt niet voor niets wel eens als de veiligste belegging ter wereld bestempeld. Iedereen wil op het einde van het jaar, als de balans wordt opgemaakt, kunnen aantonen dat het in veilig papier zit. Eind december is het traditioneel moeilijk om aan geld te geraken omdat financiële instellingen dan geld oppotten en niet meer willen uitlenen. De grote uitzondering dit jaar is echter dat die toestand al verschillende maanden aanhoudt. De laatste week van december belooft zeer spannend te worden voor bedrijven en andere met een cashtekort.


Die extreem lage rente loopt vooruit op de rentebeslissing van de Federal Reserve volgende week. Volgens handelaars (en de futuresmarkten) is het 100% zeker dat de Fed zijn rente verlaagt van 1% tot 0,25%. De negatieve rente heeft ook aan dat de markt deflatie en een Japan-scenario met langdurige neerwaarts gerichte prijzen vreest. Het feit dat de obligatiemarkt, de zogenaamde slimme markt omdat er enkel professionele investeerders op actief zijn, rekening houdt met deflatie voorspelt weinig goeds.
De lage rente heeft een belangrijke positieve kant. De Amerikaanse staat zal de komende jaren veel geld moeten lenen om al haar reddings- en stimuleringsplannen te betalen.

De Amerikaanse Schatkist verkocht schatkistcertificaten ter waarde van 27 miljard USD en kreeg er een vergoeding voor van 0,005%! Het laagste cijfer ooit sinds ze met de verkoop begon in 1929. Ze bracht ook 30 miljard USD vierwekelijkse certificaten aan de man tegen 0%. Begin november viel de rente op T-Bills al eens terug tot 0,02% toen paniek op de aandelenmarkten toesloeg. Deze ongeziene toestand heeft alles te maken met de vlucht naar kwaliteit naar het jaareinde toe en de aanhoudende risicoaversie van veel investeerders. Amerikaans schatkistpapier wordt niet voor niets wel eens als de veiligste belegging ter wereld bestempeld. Iedereen wil op het einde van het jaar, als de balans wordt opgemaakt, kunnen aantonen dat het in veilig papier zit. Eind december is het traditioneel moeilijk om aan geld te geraken omdat financiële instellingen dan geld oppotten en niet meer willen uitlenen. De grote uitzondering dit jaar is echter dat die toestand al verschillende maanden aanhoudt. De laatste week van december belooft zeer spannend te worden voor bedrijven en andere met een cashtekort. Die extreem lage rente loopt vooruit op de rentebeslissing van de Federal Reserve volgende week. Volgens handelaars (en de futuresmarkten) is het 100% zeker dat de Fed zijn rente verlaagt van 1% tot 0,25%. De negatieve rente heeft ook aan dat de markt deflatie en een Japan-scenario met langdurige neerwaarts gerichte prijzen vreest. Het feit dat de obligatiemarkt, de zogenaamde slimme markt omdat er enkel professionele investeerders op actief zijn, rekening houdt met deflatie voorspelt weinig goeds. De lage rente heeft een belangrijke positieve kant. De Amerikaanse staat zal de komende jaren veel geld moeten lenen om al haar reddings- en stimuleringsplannen te betalen.