Goud kon vorig jaar niet profiteren van de macro-economische onzekerheid, de aanhoudende expansieve monetaire politiek

van de centrale banken en de negatieve reële rente.

Vorig jaar observeerde Royal Bank of Scotland een toegenomen divergentie tussen de fysieke markt en de markt van termijncontracten, die vele malen groter is.

Er werd vorig jaar opnieuw veel fysiek goud uit de markt gehaald door investeerders en centrale banken die netto koper waren van het gele metaal.

Deze laatste kochten zowel fysiek goud als investering als trackers die in fysiek goud beleggen. Er werd een recordhoeveelheid aan munten en baren verkocht terwijl China vorig jaar India heeft bijgehaald als grootste consument van

fysiek goud.

Goud kon vorig jaar niet profiteren van de macro-economische onzekerheid, de aanhoudende expansieve monetaire politiek van de centrale banken en de negatieve reële rente. Vorig jaar observeerde Royal Bank of Scotland een toegenomen divergentie tussen de fysieke markt en de markt van termijncontracten, die vele malen groter is. Er werd vorig jaar opnieuw veel fysiek goud uit de markt gehaald door investeerders en centrale banken die netto koper waren van het gele metaal. Deze laatste kochten zowel fysiek goud als investering als trackers die in fysiek goud beleggen. Er werd een recordhoeveelheid aan munten en baren verkocht terwijl China vorig jaar India heeft bijgehaald als grootste consument van fysiek goud.