Dankzij lager dan verwachte kosten en eenmalige kostenposten, kwam het nettoresultaat 10% boven de verwachtingen uit. De autonome omzet ging 3,1% omhoog, het autonome bedrijfsresultaat (EBITDA) 2,6 % en EBIT met 2,2 %.

Deze cijfers zijn inclusief de EUR 17,8 miljoen boekwinst op de verkoop van Ursa en de eenmalige kosten van EUR 5,8 miljoen voor Dockwise.

Zonder deze cijfers zou het autonome bedrijfsresultaat 4% lager zijn en het autonome bedrijfsresultaat (EBIT) 7% lager.

De teleurstelling komt met name door de baggerdivisie, waar de omzet met 16% daalde, de onderliggende EBITDA met 10% afnam en ook de onderliggende EBIT met 9% zakte.

Het orderboek voor de divisie is 7% lager ten opzichte van het eind van vorig jaar.

Boskalis verwacht dat de marktomstandigheden opnieuw een dempend effect zullen hebben op de structureel positieve trends die aan de strategie van het bedrijf ten grondslag liggen.

De huidige informatie suggereert niet dat er in het tweede halfjaar een grote verandering in de markt zal optreden. Boskalis hanteert een outlook voor de nettowinst over heel 2013 van minstens EUR 330 miljoen (algemene verwachting is EUR 314 miljoen).

Dit is inclusief een boekwinst in de tweede helft van dit jaar van ongeveer EUR 50 miljoen voor de verkoop op het aandeel van 40% in Archirodon en EUR 17,8 miljoen boekwinst dankzij de verkoop van Ursa.

Al met al denkt ABN Amro dat de onderliggende resultaten wat teleurstellend waren.

De richtlijn van een nettowinst van EUR 330 miljoen lijkt optimistisch, al is dit inclusief grote boekwinsten en inclusief de consolidatie van Dockwise voor driekwart van het jaar. Dockwise is volledig geconsolideerd sinds het tweede kwartaal van 2013.

Het aandeel handelt op 10,3x de winst die voor 2014 wordt verwacht. ABN Amro is neutraal.

Dankzij lager dan verwachte kosten en eenmalige kostenposten, kwam het nettoresultaat 10% boven de verwachtingen uit. De autonome omzet ging 3,1% omhoog, het autonome bedrijfsresultaat (EBITDA) 2,6 % en EBIT met 2,2 %. Deze cijfers zijn inclusief de EUR 17,8 miljoen boekwinst op de verkoop van Ursa en de eenmalige kosten van EUR 5,8 miljoen voor Dockwise. Zonder deze cijfers zou het autonome bedrijfsresultaat 4% lager zijn en het autonome bedrijfsresultaat (EBIT) 7% lager. De teleurstelling komt met name door de baggerdivisie, waar de omzet met 16% daalde, de onderliggende EBITDA met 10% afnam en ook de onderliggende EBIT met 9% zakte. Het orderboek voor de divisie is 7% lager ten opzichte van het eind van vorig jaar. Boskalis verwacht dat de marktomstandigheden opnieuw een dempend effect zullen hebben op de structureel positieve trends die aan de strategie van het bedrijf ten grondslag liggen. De huidige informatie suggereert niet dat er in het tweede halfjaar een grote verandering in de markt zal optreden. Boskalis hanteert een outlook voor de nettowinst over heel 2013 van minstens EUR 330 miljoen (algemene verwachting is EUR 314 miljoen). Dit is inclusief een boekwinst in de tweede helft van dit jaar van ongeveer EUR 50 miljoen voor de verkoop op het aandeel van 40% in Archirodon en EUR 17,8 miljoen boekwinst dankzij de verkoop van Ursa. Al met al denkt ABN Amro dat de onderliggende resultaten wat teleurstellend waren. De richtlijn van een nettowinst van EUR 330 miljoen lijkt optimistisch, al is dit inclusief grote boekwinsten en inclusief de consolidatie van Dockwise voor driekwart van het jaar. Dockwise is volledig geconsolideerd sinds het tweede kwartaal van 2013. Het aandeel handelt op 10,3x de winst die voor 2014 wordt verwacht. ABN Amro is neutraal.