Al het negatieve nieuws wordt door de markt beschouwd als een 'drama', terwijl positief nieuws wordt genegeerd. Een recent voorbeeld kunnen we vinden in het nieuws over de Cypriotische centrale bank, dat overweegt goudreserves te verkopen om de redding van het land te financieren.

Het eiland is geen grote speler in de goudindustrie, maar toch ging de goudprijs in reactie op het nieuws omlaag. Kennelijk wordt verwacht dat andere perifere centrale banken, met grotere goudreserves, mogelijk het voorbeeld van Cyprus kunnen volgen. Hier is overigens helemaal geen bewijs voor.

Tegelijkertijd lijkt de goudprijs ook niet te kunnen profiteren van de zwakkere macrocijfers. Onlangs zakte de goudprijs door de USD 1525. Met deze beweging is goud in een bearmarket terecht gekomen. Vorige week maandag daalde de prijs van goud verder, tot onder USD 1400.

ABN Amro denkt dat de ondergang van goud zich in een vroeg stadium bevindt. Andere activa zullen steeds aantrekkelijker worden, omdat groeivooruitzichten verbeteren.

Daarnaast kan ook de Fed een tik aan de goudprijs uitdelen door de rente verhogen. De analisten van de bank verwachten dat dit ergens in 2015 gebeurt.

Al het negatieve nieuws wordt door de markt beschouwd als een 'drama', terwijl positief nieuws wordt genegeerd. Een recent voorbeeld kunnen we vinden in het nieuws over de Cypriotische centrale bank, dat overweegt goudreserves te verkopen om de redding van het land te financieren. Het eiland is geen grote speler in de goudindustrie, maar toch ging de goudprijs in reactie op het nieuws omlaag. Kennelijk wordt verwacht dat andere perifere centrale banken, met grotere goudreserves, mogelijk het voorbeeld van Cyprus kunnen volgen. Hier is overigens helemaal geen bewijs voor. Tegelijkertijd lijkt de goudprijs ook niet te kunnen profiteren van de zwakkere macrocijfers. Onlangs zakte de goudprijs door de USD 1525. Met deze beweging is goud in een bearmarket terecht gekomen. Vorige week maandag daalde de prijs van goud verder, tot onder USD 1400. ABN Amro denkt dat de ondergang van goud zich in een vroeg stadium bevindt. Andere activa zullen steeds aantrekkelijker worden, omdat groeivooruitzichten verbeteren. Daarnaast kan ook de Fed een tik aan de goudprijs uitdelen door de rente verhogen. De analisten van de bank verwachten dat dit ergens in 2015 gebeurt.