De schulden van de Japanse overheid bedragen inmiddels al meer dan 240% van het BBP. Ze groeien bovendien snel aan omdat zelfs de recente verhoging van de BTW van 5 naar 8% niet volstaat om het gat in de begroting te dichten. Daar zijn meer ingrijpende maatregelen voor nodig.

Zelfs bij een absurd lage stand van de rente op Japans staatsobligaties van 0,60% wordt bijna 25% van de inkomsten van de overheid afgeroomd voor het afbetalen van de schulden. Bovendien is ook de bereidheid tot sparen bij de Japanners sterk gedaald, terwijl het surpus op de lopende rekening dreigt te verdwijnen.

De schulden van de Japanse overheid bedragen inmiddels al meer dan 240% van het BBP. Ze groeien bovendien snel aan omdat zelfs de recente verhoging van de BTW van 5 naar 8% niet volstaat om het gat in de begroting te dichten. Daar zijn meer ingrijpende maatregelen voor nodig. Zelfs bij een absurd lage stand van de rente op Japans staatsobligaties van 0,60% wordt bijna 25% van de inkomsten van de overheid afgeroomd voor het afbetalen van de schulden. Bovendien is ook de bereidheid tot sparen bij de Japanners sterk gedaald, terwijl het surpus op de lopende rekening dreigt te verdwijnen.