Omstandigheden voor groeimarkten blijven uitstekend

Wat de groeilanden betreft, blijft China volgens Edmond de Rothschild Asset Management een reden tot bezorgdheid en de politieke overdracht van dit jaar kan gezien worden als een extra bron van onzekerheid.

Er zijn talloze tekenen die wijzen op vertraging, maar deze wending werd georchestreerd door de overheden en zou beperkt moeten blijven, zoals de cijfers van het 1e trimester bevestigen.

Edmond de Rothschild Asset Management verwacht opnieuw een versnelling in het tweede semester. Algemeen gezien beschikken de belangrijkste opkomende economieën over voldoende bewegingsvrijheid voor een sterke groei en de meerderheid begint er dan ook gebruik van te maken.

Inflatiegevaar wijkt

Het verhoogde inflatieniveau dat een schaduw worp over 2011, is minder problematisch in 2012. De inflatie kent een sterke terugval in de meeste landen en zo genieten de centrale banken over meer flexibiliteit binnen hun politiek van monetaire versoepeling.

De Braziliaanse centrale bank, die reeds begon met het verlagen van de rentevoet in 2011, ging verder met het verlagen van de basisrentetarieven in het begin van dit jaar.

Zelfs de Indiase centrale bank, die sinds twee jaar zijn monetaire politiek had verstrakt, heeft het percentage van de minimumreserves verlaagd en daarna ook de basisrentetarieven om de liquiditeiten te injecteren in het systeem.

Behalve enkele ongerustheden over de Eurozone, zijn de bezorgdheden in verband met de wereldeconomie gedeeltelijk verdwenen. Zo waren de macro-economische gegevens van de afgelopen maanden uit de Verenigde Staten verrassend positief.

De op lange termijn structurele factoren – profielen van grotere groei, relatief lage private en openbare schuldniveaus – zetten ons ertoe aan positief te blijven over de groeimarkten.

Een aantrekkelijke valorisatie

De transformatie van de groei-economieën, voornamelijk gedragen door de binnenlandse groei en in mindere mate door de export, maakt ze minder kwetsbaar voor een vertraging van de economische activiteit van de ontwikkelde landen.

Bovendien is de valorisatie van de groeimarkten, met een koers-winstverhouding van ongeveer 10, een ondersteunende factor. Bezorgdheden die reeds door de markten werden geïntegreerd.

De Europese schuldencrisis, de ongerustheden over de wereldgroei en de mogelijke impact die ze zouden kunnen hebben op de risicovolle activa blijven de belangrijkste risico’s voor de opkomende aandelenmarkten.

Een mogelijke vertraging van de wereldeconomie werd de afgelopen maanden echter duidelijk geïntegreerd in de aandelenmarkten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content