Sinds midden september zorgen een toegenomen aanbod en toenemende zorgen om de groei van de wereldeconomie voor een gestage daling van de prijzen.

De neerwaartse druk bleef aanhouden omdat de groeivertraging, de vooruitzichten qua vraag en de opbouw van stocks in de VS zwaarder doorwogen dan de zorgen om het aanbod om geopolitieke redenen.

Bovendien gingen de speculanten verder met het afbouwen van hun recordhoge netto aankoopposities die aangelegd waren in het voorgaande kwartaal.

Op 8 november was de referentieprijs verder gedaald tot 104,58 USD per vat. De commerciële olievoorraden van de OESO-landen bleven volgens Belfius Research in oktober nagenoeg ongewijzigd tegenover de voorgaande maand.

De voorraden lagen 6 miljoen vaten boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.

Uitgedrukt in termen van aantal dagen gedekt verbruik in de OESO stonden de voorraden eind september op 58,9 dagen, wat

2 dagen meer is dan het gemiddelde over de laatste vijf jaar.

Sinds midden september zorgen een toegenomen aanbod en toenemende zorgen om de groei van de wereldeconomie voor een gestage daling van de prijzen. De neerwaartse druk bleef aanhouden omdat de groeivertraging, de vooruitzichten qua vraag en de opbouw van stocks in de VS zwaarder doorwogen dan de zorgen om het aanbod om geopolitieke redenen. Bovendien gingen de speculanten verder met het afbouwen van hun recordhoge netto aankoopposities die aangelegd waren in het voorgaande kwartaal. Op 8 november was de referentieprijs verder gedaald tot 104,58 USD per vat. De commerciële olievoorraden van de OESO-landen bleven volgens Belfius Research in oktober nagenoeg ongewijzigd tegenover de voorgaande maand. De voorraden lagen 6 miljoen vaten boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Uitgedrukt in termen van aantal dagen gedekt verbruik in de OESO stonden de voorraden eind september op 58,9 dagen, wat 2 dagen meer is dan het gemiddelde over de laatste vijf jaar.