De OPEC-landen hebben er alle belang bij dat de olieprijs hoog blijft en komen daar ook open en bloot voor uit. Kevin McDonnell, een ex-lid van de raad van bestuur van NYMEX, gelooft echter dat de manipulatie uit een heel andere hoek komt. Meer bepaald een hoek die niemand verwacht.

Een aantal grote oliemaatschappijen waaronder BP, Shell, Statoil en het niet-beursgenoteerde Vitol zouden de prijs van Brent manipuleren. Die Noordzee-olie wordt in relatief beperkte hoeveelheden (1,20 tot 1,40 miljoen vaten per dag) op de markt gebracht, maar dient wel als benchmark voor ongeveer 90 miljoen vaten aan olieproductie. Door Brent als hefboom te gebruiken, wordt dus de hele oliemarkt gemanipuleerd.

De OPEC-landen hebben er alle belang bij dat de olieprijs hoog blijft en komen daar ook open en bloot voor uit. Kevin McDonnell, een ex-lid van de raad van bestuur van NYMEX, gelooft echter dat de manipulatie uit een heel andere hoek komt. Meer bepaald een hoek die niemand verwacht. Een aantal grote oliemaatschappijen waaronder BP, Shell, Statoil en het niet-beursgenoteerde Vitol zouden de prijs van Brent manipuleren. Die Noordzee-olie wordt in relatief beperkte hoeveelheden (1,20 tot 1,40 miljoen vaten per dag) op de markt gebracht, maar dient wel als benchmark voor ongeveer 90 miljoen vaten aan olieproductie. Door Brent als hefboom te gebruiken, wordt dus de hele oliemarkt gemanipuleerd.