De fabrieken in zowel de Verenigde Staten als in China en Europa laten opnieuw groei optekenen, terwijl het pessimisme bij de grote Japanse bedrijven opnieuw afneemt.

Sarah Emerson, managing director bij Energy Security Analysis, wijst er op dat het economisch nieuws over het algemeen goed is, waardoor de perceptie op de oliemarkt is gewijzigd. Een economische opleving is altijd goed voor de vraag naar olie.

Vorige week overschreed de olieprijs opnieuw de kaap van 85 dollar, waardoor het hoogste niveau sinds 10 oktober werd bereikt. Vanmorgen ging de olie verder op zijn elan. Vorig kwartaal steeg de olieprijs met 5,50%, op jaarbasis is een vat ruwe olie 75% duurder geworden.

Michael Fitzpatrick, vice president energie bij MF Global in New York, twijfelt er echter aan of de opwaartse beweging deze week kan worden verder gezet. De meeste analisten verwachten een daling van de olieprijs omdat de betere economische vooruitzichten al in de prijs verwerkt zitten.

Bovendien zijn ook de olievoorraden hoog. De U.S. stockpiles aan crude olie stegen vorige week met 2,93 miljoen vaten tot 354,20 miljoen vaten. Dat is 6,50% meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Tom Bentz, broker bij BNP Paribas Commodity Futures, stelt vast dat de situatie rond de voorraden geen invloed heeft op de prijsvorming, wat betekent dat het onderliggend sentiment bijzonder goed blijft.

De fabrieken in zowel de Verenigde Staten als in China en Europa laten opnieuw groei optekenen, terwijl het pessimisme bij de grote Japanse bedrijven opnieuw afneemt. Sarah Emerson, managing director bij Energy Security Analysis, wijst er op dat het economisch nieuws over het algemeen goed is, waardoor de perceptie op de oliemarkt is gewijzigd. Een economische opleving is altijd goed voor de vraag naar olie. Vorige week overschreed de olieprijs opnieuw de kaap van 85 dollar, waardoor het hoogste niveau sinds 10 oktober werd bereikt. Vanmorgen ging de olie verder op zijn elan. Vorig kwartaal steeg de olieprijs met 5,50%, op jaarbasis is een vat ruwe olie 75% duurder geworden. Michael Fitzpatrick, vice president energie bij MF Global in New York, twijfelt er echter aan of de opwaartse beweging deze week kan worden verder gezet. De meeste analisten verwachten een daling van de olieprijs omdat de betere economische vooruitzichten al in de prijs verwerkt zitten. Bovendien zijn ook de olievoorraden hoog. De U.S. stockpiles aan crude olie stegen vorige week met 2,93 miljoen vaten tot 354,20 miljoen vaten. Dat is 6,50% meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Tom Bentz, broker bij BNP Paribas Commodity Futures, stelt vast dat de situatie rond de voorraden geen invloed heeft op de prijsvorming, wat betekent dat het onderliggend sentiment bijzonder goed blijft.