Wanneer die prijs van 100 dollar per vat gedurende heel het jaar zou worden gehandhaafd, kan de impact daarvan hetzelfde zijn als na de stijging van de olieprijs in 2008.

Volgens Nobuo Tanaka was 2008 het begin van de crisis en hij sluit een herhaling van dat negatief scenario niet bij voorbaat uit. In dat verband gebruikt hij de term 'oil burden'.

Dat is de verhouding van de verhouding van het BBP en de wereldeconomie. Een stijging van die verhouding met 5% kan al een serieuze schade toebrengen. Vooral groeilanden als China en India zijn kwetsbaar voor een 'spike' in de olieprijs.

Wanneer die prijs van 100 dollar per vat gedurende heel het jaar zou worden gehandhaafd, kan de impact daarvan hetzelfde zijn als na de stijging van de olieprijs in 2008. Volgens Nobuo Tanaka was 2008 het begin van de crisis en hij sluit een herhaling van dat negatief scenario niet bij voorbaat uit. In dat verband gebruikt hij de term 'oil burden'. Dat is de verhouding van de verhouding van het BBP en de wereldeconomie. Een stijging van die verhouding met 5% kan al een serieuze schade toebrengen. Vooral groeilanden als China en India zijn kwetsbaar voor een 'spike' in de olieprijs.