In de elektronische handel van de New York Mercantile Exchange werd een vat ruwe olie vanmorgen opnieuw een halve dollar duurder, na een lichte stijging donderdag. Vrijdag werd er vanwege nieuwjaar uiteraard niet gehandeld.

De stijging van de olieprijs vanaf het niveau van 69 dollar in december was te danken aan signalen die wijzen op een verder herstel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid is in november teruggevallen tot 10%.

Vrijdag worden de werkloosheidscijfers voor de maand december bekendgemaakt en algemeen wordt verwacht dat de positieve trend zich heeft verder gezet. Het stoppen van het banenverlies kan de olieprijs blijven ondersteunen.

Victor Shum, olieanalist bij Purvin & Gertz in Singapore, is van mening dat de vraag naar ruwe olie dit jaar gaat aantrekken. Toch verwacht Shum dat de olieprijs moeilijk vaste voet aan de grond gaat krijgen boven 80 dollar.

Voorlopig ontbreken namelijk duidelijke signalen dat de vraag opnieuw aantrekt. Bovendien wordt de olieprijs momenteel beïnvloed door het koude winterweer op het noordelijk halfrond, waardoor de vraag naar stookolie groot is.

In de elektronische handel van de New York Mercantile Exchange werd een vat ruwe olie vanmorgen opnieuw een halve dollar duurder, na een lichte stijging donderdag. Vrijdag werd er vanwege nieuwjaar uiteraard niet gehandeld. De stijging van de olieprijs vanaf het niveau van 69 dollar in december was te danken aan signalen die wijzen op een verder herstel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid is in november teruggevallen tot 10%. Vrijdag worden de werkloosheidscijfers voor de maand december bekendgemaakt en algemeen wordt verwacht dat de positieve trend zich heeft verder gezet. Het stoppen van het banenverlies kan de olieprijs blijven ondersteunen. Victor Shum, olieanalist bij Purvin & Gertz in Singapore, is van mening dat de vraag naar ruwe olie dit jaar gaat aantrekken. Toch verwacht Shum dat de olieprijs moeilijk vaste voet aan de grond gaat krijgen boven 80 dollar. Voorlopig ontbreken namelijk duidelijke signalen dat de vraag opnieuw aantrekt. Bovendien wordt de olieprijs momenteel beïnvloed door het koude winterweer op het noordelijk halfrond, waardoor de vraag naar stookolie groot is.