Benchmark crude voor levering in februari werd in Singapore in de electronische handel van de New York Mercantile Exchange 80 dollarcent duurder, zodat een vat ruwe olie meer dan 83,50 dollar ging kosten.

Vrijdag was hetzelfde contract ongeveer 10 dollarcent duurder geworden. Zondag werd bekendgemaakt dat de Chinese olie-import in december met 14% is gestegen tot een nieuw recordniveau.

Over een periode van een maand is de olieprijs met 20% gestegen, onder andere ook vanwege het koude winterweer in zowel de Verenigde Staten als Azië en Europa.

In Nigeria werden installaties van Chevron aangevallen door onbekende gewapende mannen. Als gevolg van die aanvallen werd de Nigeriaanse productie van olie met 20.000 vaten verminderd.

Vorige week steeg de olieprijs met 4,30%, met prijsstijgingen in 11 van de 12 laatste sessies. De prijs van stookolie steeg als gevolg van het koude winterweer op de Nymex tot het hoogste niveau sinds 14 oktober 2008.

Benchmark crude voor levering in februari werd in Singapore in de electronische handel van de New York Mercantile Exchange 80 dollarcent duurder, zodat een vat ruwe olie meer dan 83,50 dollar ging kosten. Vrijdag was hetzelfde contract ongeveer 10 dollarcent duurder geworden. Zondag werd bekendgemaakt dat de Chinese olie-import in december met 14% is gestegen tot een nieuw recordniveau. Over een periode van een maand is de olieprijs met 20% gestegen, onder andere ook vanwege het koude winterweer in zowel de Verenigde Staten als Azië en Europa. In Nigeria werden installaties van Chevron aangevallen door onbekende gewapende mannen. Als gevolg van die aanvallen werd de Nigeriaanse productie van olie met 20.000 vaten verminderd. Vorige week steeg de olieprijs met 4,30%, met prijsstijgingen in 11 van de 12 laatste sessies. De prijs van stookolie steeg als gevolg van het koude winterweer op de Nymex tot het hoogste niveau sinds 14 oktober 2008.