De recente stijging van de energieprijzen heeft op de eerste plaats te maken met een koudegolf op het noordelijk halfrond. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn pakken sneeuw gevallen.

In Moskou was het 130 jaar geleden dat er op twee dagen tijd nog zoveel sneeuw viel. Op de New York Mercantile Exchange werd maandag een piekprijs van 79,12 dollar per vat opgetekend.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wordt meer winterweer verwacht, zodat de olieprijs nog wel even hoog kan blijven. Vooral in New England en in de regio van de Lower Great Lakes gaat meer sneeuw vallen.

Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration hebben de aardgasprijzen het hoogste niveau sinds januari bereikt. Ook de prijzen voor stookolie zijn fors gestegen.

Analist Andrew Lipow van de Energy Information Administration hebben de Amerikaanse raffineerders hun import van ruwe olie teruggeschroefd, waardoor de voorraden zijn afgenomen en de prijzen gestegen.

Daarnaast is er volgens Lipow sprake van een steeds maar toenemende import van olie in China en India. Ook deze factor heeft een prijsondersteunend effect. Lipow gaat uit van een verdere prijsstijging.

De recente stijging van de energieprijzen heeft op de eerste plaats te maken met een koudegolf op het noordelijk halfrond. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn pakken sneeuw gevallen. In Moskou was het 130 jaar geleden dat er op twee dagen tijd nog zoveel sneeuw viel. Op de New York Mercantile Exchange werd maandag een piekprijs van 79,12 dollar per vat opgetekend. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wordt meer winterweer verwacht, zodat de olieprijs nog wel even hoog kan blijven. Vooral in New England en in de regio van de Lower Great Lakes gaat meer sneeuw vallen. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration hebben de aardgasprijzen het hoogste niveau sinds januari bereikt. Ook de prijzen voor stookolie zijn fors gestegen. Analist Andrew Lipow van de Energy Information Administration hebben de Amerikaanse raffineerders hun import van ruwe olie teruggeschroefd, waardoor de voorraden zijn afgenomen en de prijzen gestegen. Daarnaast is er volgens Lipow sprake van een steeds maar toenemende import van olie in China en India. Ook deze factor heeft een prijsondersteunend effect. Lipow gaat uit van een verdere prijsstijging.