Voor een vat ruwe olie werd vanmorgen bijna 82 dollar per vat betaald in de elektronische handel van de New York Mercantile Exchange. Gisteren werd crude meer dan 2 dollar per vat duurder.

Vanaf midden december is de olieprijs nu al met 15% gestegen. Die stijging heeft onder andere te maken met het koude winterweer in grote delen van het noordelijk halfrond.

Daardoor is de vraag naar stookolie toegenomen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa en in Azië. De meeste analisten geloven echter niet dat de huidige prijsstijging een blijvend karakter gaat hebben.

Ondanks hoopgevende signalen is er nog altijd geen sprake van een opnieuw aantrekken van de vraag naar ruwe olie en naar olieproducten. In afwachting dat die signalen er komen, blijft het herstel kwetsbaar van aard.

Volgens Ritterbusch & Associates is - buiten het winterweer - vooral de evolutie op de beurzen de belangrijkste factor die momenteel de olieprijs bepaalt. Stijgen de beurskoersen verder, dan kan de olieprijs nog duurder worden.

Voor een vat ruwe olie werd vanmorgen bijna 82 dollar per vat betaald in de elektronische handel van de New York Mercantile Exchange. Gisteren werd crude meer dan 2 dollar per vat duurder. Vanaf midden december is de olieprijs nu al met 15% gestegen. Die stijging heeft onder andere te maken met het koude winterweer in grote delen van het noordelijk halfrond. Daardoor is de vraag naar stookolie toegenomen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa en in Azië. De meeste analisten geloven echter niet dat de huidige prijsstijging een blijvend karakter gaat hebben. Ondanks hoopgevende signalen is er nog altijd geen sprake van een opnieuw aantrekken van de vraag naar ruwe olie en naar olieproducten. In afwachting dat die signalen er komen, blijft het herstel kwetsbaar van aard. Volgens Ritterbusch & Associates is - buiten het winterweer - vooral de evolutie op de beurzen de belangrijkste factor die momenteel de olieprijs bepaalt. Stijgen de beurskoersen verder, dan kan de olieprijs nog duurder worden.