Per saldo kon crude vrijdag echter nipt standhouden boven het niveau van 70 dollar per vat. Het verlies ten opzichte van de dag voordien bedroeg 76 dollarcent of 1,10%.

Vanmorgen steeg de olieprijs met ruim een halve dollar tot 70,70 dollar per vat. Vorige week bereikte de olieprijs op een bodem op 64,24 dollar en dat was het laagste prijsniveau sinds juli 2009.

Het is opvallend dat de olieprijs in de afgelopen weken voor de bewegingen in de beurskoersen volgt. Dalen de beurskoersen, dan zal ook de olieprijs goedkoper worden.

De beurskoersen weerspiegelen de vrees dat de economische groei gaat vertragen, met alle gevolgen van dien voor de vraag naar ruwe olie. Een aantal Europese landen - waaronder Griekenland, Spanje en Portugal - hebben al zware besparingsmaatregelen aangekondigd die onvermijdelijk moeten lijden tot een verminderde vraag naar olie.

De bekende oliespecialist Brad Samples, verbonden aan Summit Energy, wijt de prijsdaling bij olie vooral aan de speculanten. Die verkopen alles waar risico's aan verbonden zijn, dus ook grondstoffen als olie.

Samples ziet de olieprijs terugvallen tot in een vork van 50 tot 70 dollar wanneer de prijs onder het niveau van 70 dollar daalt. Dit niveau werd in de loop van vorige week een paar keer doorbroken.

Steeds minder speculanten geloven in een verdere stijging van de olieprijs. Vorige week daalde het aantal long-posities op olie op de New York Mercantile Exchange met een kwart.

Per saldo kon crude vrijdag echter nipt standhouden boven het niveau van 70 dollar per vat. Het verlies ten opzichte van de dag voordien bedroeg 76 dollarcent of 1,10%. Vanmorgen steeg de olieprijs met ruim een halve dollar tot 70,70 dollar per vat. Vorige week bereikte de olieprijs op een bodem op 64,24 dollar en dat was het laagste prijsniveau sinds juli 2009. Het is opvallend dat de olieprijs in de afgelopen weken voor de bewegingen in de beurskoersen volgt. Dalen de beurskoersen, dan zal ook de olieprijs goedkoper worden. De beurskoersen weerspiegelen de vrees dat de economische groei gaat vertragen, met alle gevolgen van dien voor de vraag naar ruwe olie. Een aantal Europese landen - waaronder Griekenland, Spanje en Portugal - hebben al zware besparingsmaatregelen aangekondigd die onvermijdelijk moeten lijden tot een verminderde vraag naar olie. De bekende oliespecialist Brad Samples, verbonden aan Summit Energy, wijt de prijsdaling bij olie vooral aan de speculanten. Die verkopen alles waar risico's aan verbonden zijn, dus ook grondstoffen als olie. Samples ziet de olieprijs terugvallen tot in een vork van 50 tot 70 dollar wanneer de prijs onder het niveau van 70 dollar daalt. Dit niveau werd in de loop van vorige week een paar keer doorbroken. Steeds minder speculanten geloven in een verdere stijging van de olieprijs. Vorige week daalde het aantal long-posities op olie op de New York Mercantile Exchange met een kwart.