Spanningen in het Midden-Oosten en het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne hebben bijgedragen aan deze beweging. Op basis van fundamentele gronden verwachten de analisten van de bank in de komende 12 maanden een verder herstel van de olieprijs naar een niveau van $70 tot $90 per vat.

Een belangrijke factor in dit geheel is de productiedaling in de bestaande olievelden die in de komende jaren naar onze verwachting zal leiden tot hernieuwde krapte in de oliemarkt.

Ook op korte termijn is er een aantal redenen aan te geven voor de stijgende olieprijs. OPEC is de productie aan het terugbrengen om ervoor te zorgen dat de olieprijs weer wat oploopt.

Diverse OPEC landen zijn namelijk gebaat bij een hogere prijs dan het huidige niveau. Daarnaast vullen China en de Verenigde Staten hun strategische reserves aan wat zorgt voor extra vraag.

Tot slot is het technische beeld voor de olieprijs volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook goed en op technische gronden is een herstel naar een niveau van $75 realistisch.

In dit kader zijn trackers op de olieprijs interessant maar ook individuele aandelen als Royal Dutch Shell, SBM Offshore en CGG Veritas.

Spanningen in het Midden-Oosten en het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne hebben bijgedragen aan deze beweging. Op basis van fundamentele gronden verwachten de analisten van de bank in de komende 12 maanden een verder herstel van de olieprijs naar een niveau van $70 tot $90 per vat. Een belangrijke factor in dit geheel is de productiedaling in de bestaande olievelden die in de komende jaren naar onze verwachting zal leiden tot hernieuwde krapte in de oliemarkt. Ook op korte termijn is er een aantal redenen aan te geven voor de stijgende olieprijs. OPEC is de productie aan het terugbrengen om ervoor te zorgen dat de olieprijs weer wat oploopt. Diverse OPEC landen zijn namelijk gebaat bij een hogere prijs dan het huidige niveau. Daarnaast vullen China en de Verenigde Staten hun strategische reserves aan wat zorgt voor extra vraag. Tot slot is het technische beeld voor de olieprijs volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook goed en op technische gronden is een herstel naar een niveau van $75 realistisch. In dit kader zijn trackers op de olieprijs interessant maar ook individuele aandelen als Royal Dutch Shell, SBM Offshore en CGG Veritas.