Er zijn uiteraard de geopolitiek spanningen die op elk moment kunnen leiden tot een ontsporing van de olieprijs, maar daarnaast mag de factor China niet uit het oog worden verloren. Niet alleen de koperprijs is fors gedaald in reactie op de berichten over een Chinese groeivertraging.

De recente reactie in de olieprijs kan worden verklaard door een scherpe terugval van de vraag naar olie vanuit China. In februari importeerde het land nog 23,05 miljoen ton ruwe olie, of het equivalent van 6,03 miljoen vaten per dag. De import was weliswaar 11% hoger dan een jaar eerder, maar op maandbasis was er sprake van een daling met 18,10%.

Er zijn uiteraard de geopolitiek spanningen die op elk moment kunnen leiden tot een ontsporing van de olieprijs, maar daarnaast mag de factor China niet uit het oog worden verloren. Niet alleen de koperprijs is fors gedaald in reactie op de berichten over een Chinese groeivertraging. De recente reactie in de olieprijs kan worden verklaard door een scherpe terugval van de vraag naar olie vanuit China. In februari importeerde het land nog 23,05 miljoen ton ruwe olie, of het equivalent van 6,03 miljoen vaten per dag. De import was weliswaar 11% hoger dan een jaar eerder, maar op maandbasis was er sprake van een daling met 18,10%.