Het nieuwe quotum zal ingaan per 1 januari 2009. Hiermee is het OPEC productiequotum van olie sinds september 2008 met 4,2 mln vaten per dag gedaald. Het betreft de grootste daling ooit.

De bekendmaking van dit nieuws had niet het gewenste effect: de olieprijs daalde voor het eerst sinds juli 2004 tot onder de $40 per vat.

Dit kwam door gebrek aan vertrouwen in het daadwerkelijk verlagen van de productie van leden van de OPEC, die voor de overheidsbegroting afhankelijk zijn van de productie en verkoop van olie.

Daarnaast sluiten Rusland en Azerbeidzjan zich niet aan bij de OPEC in het verlagen van de productie, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat volgend jaar de productie van olie achter zal blijven bij de consumptie en dat daardoor de olieprijs in het tweede halfjaar van 2009 weer zal herstellen richting $70-$90.

Het nieuwe quotum zal ingaan per 1 januari 2009. Hiermee is het OPEC productiequotum van olie sinds september 2008 met 4,2 mln vaten per dag gedaald. Het betreft de grootste daling ooit. De bekendmaking van dit nieuws had niet het gewenste effect: de olieprijs daalde voor het eerst sinds juli 2004 tot onder de $40 per vat. Dit kwam door gebrek aan vertrouwen in het daadwerkelijk verlagen van de productie van leden van de OPEC, die voor de overheidsbegroting afhankelijk zijn van de productie en verkoop van olie. Daarnaast sluiten Rusland en Azerbeidzjan zich niet aan bij de OPEC in het verlagen van de productie, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat volgend jaar de productie van olie achter zal blijven bij de consumptie en dat daardoor de olieprijs in het tweede halfjaar van 2009 weer zal herstellen richting $70-$90.