Ten opzichte van gisteren werd een vat crude ongeveer een halve dollar duurder. In New York werd er gisteren niet gehandeld in ruwe olie, de Amerikanen vierden Martin Luther King Day.

Volgens het International Energy Agency is het niet nodig dat de OPEC dit jaar haar olieproductie verhoogt. Er lijkt min of meer een evenwicht te zijn bereikt op de markt, waarbij de olieprijs in de komende dagen of weken kan stabiliseren.

Richard Jones, onder-voorzitter van het International Energy Agency, merkt op dat de olieproductie een beetje zal stijgen. Vooral de productie van aardgas kan echter fors gaan toenemen.

In 2008 verlaagde de OPEC in een aantal stapjes de olieproductie met 4,20 miljoen vaten per dag, dit om het hoofd te kunnen bieden aan een forse terugval in de wereldwijde vraag.

Jones wijst op dat de OPEC momenteel over heel wat reservecapaciteit beschikt, wat een prijsstijging kan afremmen. Momenteel beschikt de OESO over voorraden die volstaan voor 60 dagen olieconsumptie.

Volgens de IEA zal de olievraag dit jaar met 1,40 miljoen vaten stijgen, tot in totaal 86,30 miljoen vaten op jaarbasis. Dat is 1,70% meer dan de 1,44 miljoen vaten uit 2009.

Ten opzichte van gisteren werd een vat crude ongeveer een halve dollar duurder. In New York werd er gisteren niet gehandeld in ruwe olie, de Amerikanen vierden Martin Luther King Day. Volgens het International Energy Agency is het niet nodig dat de OPEC dit jaar haar olieproductie verhoogt. Er lijkt min of meer een evenwicht te zijn bereikt op de markt, waarbij de olieprijs in de komende dagen of weken kan stabiliseren. Richard Jones, onder-voorzitter van het International Energy Agency, merkt op dat de olieproductie een beetje zal stijgen. Vooral de productie van aardgas kan echter fors gaan toenemen. In 2008 verlaagde de OPEC in een aantal stapjes de olieproductie met 4,20 miljoen vaten per dag, dit om het hoofd te kunnen bieden aan een forse terugval in de wereldwijde vraag. Jones wijst op dat de OPEC momenteel over heel wat reservecapaciteit beschikt, wat een prijsstijging kan afremmen. Momenteel beschikt de OESO over voorraden die volstaan voor 60 dagen olieconsumptie. Volgens de IEA zal de olievraag dit jaar met 1,40 miljoen vaten stijgen, tot in totaal 86,30 miljoen vaten op jaarbasis. Dat is 1,70% meer dan de 1,44 miljoen vaten uit 2009.